Home Egyéb hírek Illusive Man, a hős?

Illusive Man, számító, érzéketlen, kegyetlen, hatalommániás, ráadásul karizmatikus, és még hihetetlen intelligens is. Igazi pszichopata, akit nem érdekel másoknak szenvedései, és kínjai csak az, hogy elérje a céljait. Sőt, még van mögötte egy hihetetlenül jól kiépített, mind anyagilag, mind emberileg is erős terrorszervet, melynek neve Cerberus. Ami kérdés nélkül követi a Illusive Man összes parancsát, ha pedig nem, akkor vagy levadásztatja az árulókat, vagy még ismeretlen Reaper technológiákkal kísérletezik rajtuk. Azért a lojális katonákat sem kell félteni, Illusive Man bármikor feláldozza őket a céljai érdekébe. Az eddig említett dolgok mind hihetetlenek tűnnek, mégis igazak. Viszont ahhoz, hogy konzekvensen tudjuk megítélni Illusive Mant tudnunk kell az ö életét, mi vezette ahhoz a tettekhez, amiket elkövetett, ha ezt már megismertük már sokkalta inkább reállasiban tudjuk megítélni a tetteit, sőt a végén még az is beláthatjuk, hogy ö egy igazi hős volt, aki még saját életét is feláldozta az emberiségért.

Illusive Man előéletéről keveset tudunk. Annyi bizonyos, eredeti neve Jack Harprer volt, s Williams Tábornok (Ashley Williams nagyapja) alatt szolgált egy speciális zsoldos csapatban a Shanxin, még az Első Kapcsolati Háborúban. Itt találkozott Desolas Arterius (Saren Arterius bátyja) tábornokkal, aki éppen egy ősi (Reaper) ereklye után kutatott. Jackék itt fogták el Desolast, s rajta keresztül fegyverletételre kényszerítették a Turián katonákat. Jack egyik társával Bennel bemerészkedett az ereklyét rejtő barlangba. Jack, habár közvetetten, de ekkor érintkezett először Reaper technológiával, aminek hatására több hétre komába került, illetve ennek köszönhette szemének külömleges árnyalatát. Később, egy Turián hajón tért magához, ami visszavitte öt, és társát Evat a földi flottához, Ben, Jack másik társa, aki közvetlenül érintkezett az ereklyével, hivatalosan meghalt. Mikor vissza tértek Williams tábornok hajójára, Jack megértette a nyelvet amin Desolas beszélt az őreivel. Ez feltűnt Desolasnak, és ragaszkodott hozzá, hogy Illiumra menjen Jack és Éva. Itt Saren elfogta őket, és Palavenre szállította őket bátya parancsára, aki úgy gondolta az ereklye őreivel könnyebben szót fog érteni. Desolas, egyébként, mint később Illusive Man is, saját faját akarta az evolúció „új szintjére” emelni azzal, hogy Reaper technológiát használ. Bár ekkor még egyikőjük sem tudta, hogy Reaper ereklyével találkoztak. Jack, és Éva, mint első emberek érkeztek Palavenre.

Itt Desolas próbálta meggyőzni Jacket, hogy segítsen neki, de ezt Jack elutasította rossz érzései miatt (Jacknek az ereklyével való közvetett érintkezés után rémálmai, rosszullétei voltak, emelet elkezdte megérteni, és beszélni más fajok nyelvét, és egyéb ősi feliratokat is megértett. Kiemelkedő intelligenciája is innen származhat bár erre forrás igazán nincs.)

Jack próbálta meggyőzni Desolast, hogy ne tegye, amit tesz, mert az ereklye őreit kizárólag annak biztonsága érdekli. Kételyeiről később sikerült Jacknek meggyőznie Sarent, azáltal, hogy megmutatot neki egy másik, nagyobb ereklyét. Ekkor igazolta saját állítását miszerint a két ereklye együttes ereje elpusztíthatja Palaven teljes lakosságát. Ekkor Saren, bátyával szembefordulva elindult elpusztítani az ereklyét. A csatában meghalt Jack társa, Éva. Illetve Desolas is. Saren felrobbantja a templomot, amiben az ereklyét őriztek, s bosszút esküszik az emberiségen.

Jack Harper eltűnik, s létrehozza a Cerberust, a pro-humán terrorszervezetet. Előző életéről minden adatot eltüntet, s később csak úgy válik ismerté, mint Illusive Man.

Illusive Man egész életében az emberiség radikális oldalához tartozott, a Palvenen történtek viszont még inkább ezen irányba terelték. Ám, tudta, tervei végrehajtásához alapos tervezés, és idő kell. Éppen ezért, lépésről, lépésre építette fel a szervezett láthatatlanul. Először csak az extraneten keringett egy e-mail egy „Titokzatos Emberről”, aki az emberiség dominanciáját hirdeti. Miután a Szövetség Hírszerzése nem tudta megnevezni ezt a személyt. Innen jön az Illusive Man név. Eleinte összedolgozott a Cerberus, és a Szövetség, azonban Cerberus radikalizálódásával a két szervezett eltávolodott egymástól. Ezután a Cerberus létrehozta első leányvállalatát a Cord-Hislop Aerospacet (Jack Harper, volt csapattársainak tiszteletére), itt titkos kísérleteket végeztek, embereken, és más életformákon is. Folytatódottak a szervezett kiépítésének munkálatai. Beszerveztek politikusokat, tudósokat, vállalatvezetőket, és hála Illusive Mannek, a beérkező pénzekből tovább tudták növelni a szervezetet. Ahogy a Cerberus erősödött, úgy egyre nagyobb akciókba vágtak bele, szépen lassan galaxis híres terrorszervezeté nőtték ki magukat. Illusive Man be is állt a Terra Firma nevű pro-humán párt mögé, akik az emberiség fejlődését, és dominanciáját abban látták, hogy föl fejlesztik az embereket biotikká. Ezen vélemény mellett olyan mértékig kitartott Illusive Man, hogy parancsot adott az Eldfell-Ashland Energy szabotálására, és biotik csecsemők elrablására. Ezen a gyerekeken a Cerberus tudósai kísérleteket végezhettek. A programot a Felemelkedés Projektnek nevezték. Később, amikor megjelent a Reaper fenyegetés Illusive Man tervei megváltoztak, s ennek lett áldozata Paul Grayson is.

Illusive Man karaktere nagyon árnyalt, először is látjuk kegyetlenséget, a számítást, érzéktelenséget. Viszont valljuk be a pozíciót, amit vállalt nem is lehet máshogy kibírni, csak ha ilyen az ember. Emelet ne felejtsük el, hogy Illusive Mannek ugyanaz az elsődleges célja mint Shepardnak, az emberiség megmentése. Az ellentét köztük, két forrásban keresendő. Első: mások az eszközök, amiket felhasználnak. Míg Illusive Man nem válogatja meg forrásait, bármikor, szívtelen nyugodtsággal használ fel embereket a Cerberus kísérleteiben. Addig Shepard, még egy bogarat sem lenne képes feláldozni a cél érdekében, legfeljebb saját magát, de azt bármikor. Második: a másodlagos cél rendkívül különböző. Míg Illusive Man hosszú távon gondolkodik, s látja a lehetőséget az emberiség felemelkedésére. Addig Shepardnak nincs másodlagos célja, kizárólag a túlélés, ő nem gondol arra mi lesz a háború után. Kizárólag arra őszpontosít, hogy megóvja az emberiséget, és a többi fajt. De miben keresendő ez a nagy különbség, Illusive Man miért utálhatja annyira az idegeneket, s Shepard miért nem? A válasz aránylag egyszerű. Illusive Mannek nincs sok tapasztalata az idegenekkel, ami van, az is negatív. Megélt egy háborút az idegenekkel szemben, sőt még annál többet is. Addig Shepard már idegenekkel együtt harcolt, mind az emberiségért, mind más fajokért, a Reaperek ellen. Shepardnak vannak pozitív, és negatív tapasztalatai.

Ő ismert jó fej, és átlagos Krogant is, ismert gépész, és gépész Quirant, ismert embergyűlölő, és ember párti Turiánt. Tehát sok mindent látott ahhoz, hogy el tudjon vonatkoztatni ilyen kérdésekben.

Amikor azt mondtam Illusive Man egy hős, az emberiség hőse, komolyan gondoltam. Illusive Man bár lehet, úgy tűnik, csak másokat áldozott fel az emberiségért, de ez nem igaz.  Ő is feláldozta mindenét, és szó szerint mindenét, mint ahogy a többi Cerberus ügynök is. Illusive Man feláldozta: magánéletét, testét, minden napos nyugalmát, egész életét kizárólag az emberiségért!

S kérdem én ez nem tiszteletre méltó? Elfogadta a játékszabályokat, végig kitartott elvei mellett, és amikor eljött az ideje akkor föláldozta magát az emberiségért. Ilyen egy igazi hős.

Hasonló cikkek
1 hozzászólás to this post
  1. „Ezután a Cerberus létrehozta első leányvállalatát a Cord-Hislop Aerospacet (Jack Harper, volt csapattársainak tiszteletére), itt titkos kísérleteket végeztek, embereken, és más életformákon is.”
    „Ezen a gyerekeken a Cerberus tudósai kísérleteket végezhettek” Úgy hiszem, hogy egy igazi hős sose tenne ilyet. Céljai egyértelműek, mégis brutálisak, és etikátlanok. Szemembe még mindig Shepard parancsnok az igazi hős!

%d bloggers like this: