Egy kis ismertető a Mass Effect sorozat játékaihoz kiadott letölthető tartalmakról (Down Loadable Content).

BRING DOWN THE SKY (ZÚGJON AZ ÉG!) – , avagy a batariánok megint próbálkoznak

Az első megjelent DLC, 2008 márciusában adták ki. Ingyenesen letölthető. A csomaggal egy új naprendszert kapunk (Exodus csillaghalmaz/Asgard rendszer), benne egy meglátogatható helyszínnel. Küldetésünk a batarián terroristák megakadályozása abban, hogy az eltérített aszteroida belecsapódjon a Terra Nova nevű emberi kolóniába.

A misszió során leginkább tűzharcban lesz részünk – nehezebb fokozaton elég keményben -, de vár ránk egy-két érdekes feladat, számos új, begyűjthető cumó (némelyik elég ütős), valamint kemény döntések és nem utolsó sorban tapasztalati pontok is. Remek szintlépési és lootolási lehetőség. A BdtS úgy 2 óra bónusz játékidőt biztosít, mindenképp ajánlott letölteni és kipróbálni, remek kis kiegészítése az amúgy is nagyszerű játéknak.

PINNACLE STATION – , avagy sohasem árt egy kis pihenő

A ME második és egyben utolsó DLC-je, 2009 augusztusában jelent meg. Ára 400 BioWare pont, magyarul nem elérhető és a magyar verzióra nem is telepíthető, így sajnos nem volt alkalmam kipróbálni.


A Pinnacle Station küldetései lényegiben harci szimulációk, melyek teljesítésével tárgyakat, tapasztalatot, medálokat és jó nagy büszkeséget szerezhetünk magunknak. Megközelítőleg 3 órát vesz igénybe az összes kihívás teljesítése.

A DLC nem annyira sztoricentrikus, inkább egyfajta kikapcsolódást biztosít a kalandok során megfáradt Shepard parancsnoknak és legénységének.


 


 

NORMANDY CRASH SITE (A NORMANIDA BECSAPÓDÁSI HELYE) – , avagy egy kis nosztalgia

A Mass Effect második részéhez kiadott első csomag, ami Cerberus Network hozzáféréssel telepíthető. A küldetés során alkalmunk nyílik bejárni régi hajónk, a Normandia SR1 roncsait, miközben a legénység eltűnt tagjainak földi maradványai után kutakodunk. Barangolás közben bizonyos fontosabb helyszíneken (pl. a híd, a galaxis térkép) bevillannak régi emlékképek. Ha végeztünk a kutatással, emlékművet is állíthatunk helyszínen.


A Normandy Crash Site nem egy túl komoly DLC, de az érzelmesebb játékosoknak könnyet csalhat a szemébe.

ZAEED – THE PRICE OF REVENGE (A BOSSZÚ ÁRA) – , avagy zsoldos a háznál, öröm a háznál

A második DLC tartalma egy új csapattárs, Zaeed Massani, aki a profilja szerint egy kegyetlen zsoldos. A kiegészítő telepítésével megnyílik egy új kabin is a hajó fedélzetén, illetve egy brutális lángszóróra is szert tehetünk.

A történet szerint megbízónk, a Cerberus, jó sok pénzért felbérelte Zaeedet, hogy legyen a segítségünkre a küldetés során. A zsoldost első körben fel is tudjuk venni az Omegán, aztán teljesíthetjük a küldetését, mely során vissza kell foglalnunk egy finomítót újdonsült barátunk ősellenségétől.
A Zaeed – Price of Revenge szintén egy nagyon jó kis pakk, elvégre ki ne akarna új arcokat megismerni? Zaeed amúgy is jó arc, a képességei is hasznosak, az egyetlen gond, hogy nem csináltak neki párbeszédrendszert, szóval ha lemegyünk hozzá a hajón beszélni, az csak sztorizgatós monológ lesz, de poénos.

Szintén Cerberus Network szükséges hozzá.

CERBERUS WEAPON AND ARMOR (CERBERUS PÁNCÉL ÉS PUSKA) – , avagy egyenruhához egyen puska dívik

Mint már a címéből kitalálható, egy Cerberus által kifejleszrett nehézpáncélt és sörétes puskát kapunk felhasználásra. Mindkettő elég ütős. Cerberus Network.


A Cerberus csatapáncél igazi keménylegényeknek való, akik szeretik belevetni maguk a harc sűrűjébe – a páncél megnöveli a lőszer kapacitásunk és az életerőnk is.

A Cerberus puska főleg a játék elején lehet nagyon hasznos, ugyanis übereli az alap puskát és nem utolsó sorban a páncélokkal is jól megbirkózik.

ARC PROJECTOR – Villámszóró!!!

A következő Cerberus Networkos DLC keretében egy elektromossággal operáló nehézfegyverrel lesz dolgunk, gethek és mechanikus ellenfelek ellen különösen jól használható. A legjobb funkciója talán, hogy egyszerre több ellenfélen is használható és a lőszert sem zabálja annyira.

 

FIREWALKER PACK – , avagy a Mékó kis tesója!

A márciusi DLC már egy komolyabb darab, melynek talán legfontosabb elemei az 5 új helyszín és a vezethető harcijármű, ami kísértetiesen Mékós benyomást kelt, eltekintve attól, hogy a talaj fölött lebeg.

Személy szerint én nagyon élveztem ezt a csomagot, kicsit visszaidézte az első rész járműves-felfedezős hangulatát. Pozitívuma, hogy az új kocsi könnyebben vezethető, de hátránya, hogy nincs semmilyen állapotjelzőnk, és csak a lángokból és a szirénázásból tudjuk, hogy már nem húzzuk sokáig. A másik, ami nem igazán tetszett, hogy nem lehet a járműben menteni, illetve csak megadott helyeken lehet belőle kiszállni.
A Firewalker Pack, kérem szépen, sztorival is rendelkezik: első feladatunk megkeresni a járművet szállító lezuhant hajót, visszaszerezni a járgányt, információkat gyűjteni, majd azok alapján megkeresni két, a projekten dolgozó eltűnt tudóst.

Hibái ellenére élvezhető és szórakoztató, ajánlom mindenkinek. Cerberus Network hozzáférés szükséges.

ALTERNATE APPEARANCE PACK 1 (1. ALTERNATÍV KÜLSŐ CSOMAG) – , avagy frissítsd fel a ruhatárad

Az Alternate Appearance Packben három új öltözéket találhatunk, egyet-egyet Jack, Thane és Garrus számára. Véleményem szerint az eddigi legszánalmasabb DLC, és röhej, hogy ez 160 BW pontba kerül. Mindezek ellenére Garrus új rucija szerintem jól néz ki, de a többiekéről nem tudnám ezt elmondani.

 

KASUMI – STOLEN MEMORY (ELOROZOTT EMLÉKEK) – , avagy a betörés jó móka

A Kasumi az én kedvenc DLC-m, tartalma egy dögös japán besurranótolvaj csapattag (a címszereplő Kasumi Goto), egy új helyszín és egy géppisztoly.


A történet szerint – Zaeedhez hasonlóan – Kasumit is felbérelték, hogy dolgozzon velünk, de alkuhoz a segítségünk kéri – a volt partnerét (aki egyben a fiúja is volt) megölték és ellopták az idegi implantátumát, amiben az együtt töltött időkről őrzött emlékei mellett érzékeny adatokat is rejtegetett.

A küldetés keretében álnéven meghívjuk magunk a gengszterfőnök bulijába, aztán szép fokozatosan belülről kicsináljuk a ház védelmét. Az egésznek kicsit James Bondos beütése van, de a zene és a játékélmény egyszerűen felejthetetlen. Mindenkinek ajánlom – nem is, KÖTELEZŐ DARAB. Bőven megéri az 560 BW pontot.

EQUALIZER PACK – 160 BW pontos ruhatárbővítő

Az Equalizer Pack keretében kapunk egy páncélt és két, különleges tulajdonságokkal megáldott sisakot. Ránézésre egyik sem nagy cucc, de a megfelelő nehézségi szinten, kombinálva a képességekkel és a fegyverekkel, bizony eléggé oda lehet csapni velük. Mint ahogy azt a címben már írtam, az ára 160 BW pont.

Az Inferno páncél hasznos páncélzat az Őrszemek, a Mérnökök és az Adeptusok számára, mivel bónuszt ad a tech- és a biotikus sebzésre és fokozza a roham sebességét.


Az Archon vizor a képességek újratöltődési idejét csökkenti 5%-kal.


A Kapacitor sisak pedig a pajzs újratöltődését gyorsítja 10%-kal, szóval értékes darab lehet a nehéz küzdelmek során.

OVERLORD – , avagy valami megint elszabadult…

Az Overlord szintén a főbb, sztorit érintő kiegek közé sorolható. A küldetésünk abból áll, hogy kiderítsük, miért szakadt meg a kapcsolat a Cerberus egyik kutatóbázisával, ahol geth technológiákkal szórakoztak. Azt hiszem, már értjük a dolgot: valami olyat alkottak, amit nem kellett volna, és a gethek most rájuk özönlöttek. Egész pontosan egy ember-számítógép hibrid VI átvette az állomás és a geth tesztalanyok irányítását.


A küldetéscsomag szép hosszú, van benne akció és fordulat bőven, szóval szintén ajánlom. Négy helyszínt kell bejárnunk – a Firewalker Packből már megismert M44 Hammerhead fedélzetén – , le kell ölnünk párszáz gethet és a végén kemény döntést kell hoznunk. Nagyon élvezetes kis misszió, ára 560 BW pont.

AEGIS PACK

Ugyan mi lehet jobb a high-tech páncélnál? Hát a high-tech páncél high-tech mesterlövész-puskával! Az Aegis Pack keretében kapunk egy moduláris páncélrendszert (tehát darabokból állíthatjuk össze) és egy hármas sorozatokat leadó puskát, az M-29 Incisort.


A puska mindenképp ajánlott, főleg a játék elején, mivel nagyobb a tárkapacitása, mint a kezdő snipernek. A páncél szintén brutális bónuszokat ad karakterünk védelmi- és támadó értékeihez. 160 BW pontba kerül.

FIREPOWER PACK (TŰZERŐ CSOMAG) – Mert fegyókból sosem elég!

A Firepower Pack nagyon hasznos kis DLC, három új fegyvert találunk benne: egy nehézpisztolyt, egy gépfegyvert és egy puskát.


M-5 Phalanx – A Phalanx lézerirányzékos nehézpisztoly, jelentősen űbereli a játékban fellelhetőket. Rendkívül hasznos oldalfegyver, esetenként a mesterlövészpuskát is pótolhatja, bár a lézer erős fényviszonyok közt nem nagyon látszik és a tűzsebessége egy kicsit alacsony.

M-96 Mattock – A Mattock gépfegyver lényegiben egy közepes hatótávolságú, félautomata meggymagköpködő. Pontos és erős, viszont nincs automata tüzelési módja és alacsony a tárkapacitása. Mindezek ellenére lehet vele büntetni rendesen, jól használható távoli célpontok és Begyűjtők ellen.

Geth plazmapuska – Ránézésre kicsit ormótlan, de hatékony, háromlövetű, rátölthetős sörétes. Másik nagy előnye, hogy messzebbre hord a többi puskánál.

A Firepower Pack ára 160 BW pont, de megéri a pénzét.

LAIR OF THE SHADOW BROKER – Mert a Mass Effect nem Mass Effect Liara nélkül!

Bizony-bizony! A LotSB az eddigi legkomolyabb DLC, a maga 1,5 GB-ával és a 800 BW-pontos árával – de abszolút megéri. Megéri – ez egy must have, egy masterpiece, egy digitális orgazmus. És nem csak Liara T’Soni formás idomai miatt, aki ismét tiszteletét teszi a játékban, hogy egy küldetés erejéig mellénk csapódjon. Röviden összefoglalva: az első és a másod rész között lévő időszakban Liarának meggyűlt a baja az Árnybrókerrel, a galaxis híres-hírhedt információkereskedőjével – ezért most a Cerberustól kapott füles – és persze Shepard parancsnok – a segítségére lehet, hogy leszámoljon ellenségével.


A Lair of the Shadow Broker közel 3 óra plusz játékidőt ad a Mass Effect 2-höz, megspékelve még fegyverfejlesztésekkel és pár kabinunkba rakható tárggyal. Szóval én azt mondom, a Lair of the Shadow Broker a harmadik KÖTELEZŐ DARAB, minden igaz Mass Effect rajongó digitális polcán ott virít Kasumi és az Overlord mellett. Egyetlen gond vele, hogy magyarul nem jelent meg – de a kompatibilitás és a magyarítás már meg van oldva.

ALTERNATE APPEARANCE PACK 2

Igen, jól olvastátok… még egy alternate appearence pack, habár ezúttal valamivel színvonalasabb. Ebben a csomagban Miranda, Baka és Tali számára vannak új ruhák. Miranda páncélja nagyon ütős lett (mondjuk rajongói nyomásra készült, mivel sokak szerint Miri egy percig sem húzná a csatatéren tűsarkúban és feszülős ruhában), csak azt nem értem, hogy a vizort miért kellett annyira erőltetni. Csak elcsúfítja az arcukat. No mindegy, akinek tetszik, az megkaphatja a teljes csomagot 160 BW pontért. Hoppá! De ez sem megy a magyar verzióval… röhej, pedig ezek csak skinek, semmi közük a játék nyelvéhez – de trükkösen azért még feltelepíthető.

 

 

ARRIVAL – Kopp-kopp, itt vagyunk…

Az Arrival az utolsó Mass Effect 2-es sztori DLC, viszont szervesen kapcsolódik a Mass Effect 3 elejéhez, szóval ismét egy ajánlott vétel. A megbízást ezúttal régi ismerősünktől, Hackett admirálistól (aki nem emlékszik rá, az szórjon hamut a fejére!) kapjuk, miszerint szabadítsunk ki egy batarián fogságba esett szövetségi tudóst, aki a térközreléket vizsgálta és bizony nagy felfedezést tett – gyünnek a Kaszások!

Az Arrival egy jó másfél-kétórás kaland, a főküldetés befejezése után érdemes játszani, ha teljes élményt akarunk – remek levezetés. A menete kicsit akció-orientált, de ezért és a középszerű sztoriért bőven kárpótol az elképesztő feeling, a zene, a vizuláis effektek és maga a megszokott Mass Effect 2 gameplay. Tehát ha az Arrival nem is a legfényesebb DLC, ennek ellenére élvezhető és tetszetős, csak ajánlani tudom. Ára 560 BW pont, magyar verzió nincs, fordítás elérhető az oldalon.

GENESIS – És Isten mondá „Legyen Shepard parancsnok!”. És lett Shepard parancsnok. És Isten látá, hogy ez jó

A Genesis egy afféle levezető DLC – valószínűleg már tényleg az utolsó. A DLC tulajdonképp egy interaktív képregény, amit eredetileg a Mass Effect 2 PlayStation 3-as verziójához adtak ki – a képregényben meghozhatjuk az első részbeli döntéseinket, amennyiben nincs importálható karakterünk, vagy amennyiben van, szimplán kapunk egy képi anyagokkal és Shepard parancsnok narrációjával előadott Mass Effect 1 összefoglalót. A képregényt a Dark Horse Comics készítette, a rajzok jók, a karakterek felismerhetők, ámde akadnak hiányosságok – például a Férosz bolygó teljesen kimaradt, a gethekről említés sem esik, és a sztoriban is vannak felcserélt, elferdített elemek. Összegezve: a Genesis csak annak éri meg a 320 BW pontot, aki semmiképp nem akarja az első részt végigtolni avagy csak sebtében össze akar dobni egy importálható karaktert. Magyar fordítás nincs, magyar verzióval nem kompatibilis – de a vicc az, hogy olcsóbban megveheted a Mass Effect 1-et, és az még magyarul is van…

 

 


 

FROM ASHES – Proti a protián kalandjai az új világban

A From Ashes a Mass Effect 3 gyűjtői kiadásához mellékel Day 1 DLC (fúj-fúj, lehúzás), amiben egy új taggal bővül kis csapatunk. Ez az új arc pedig nem más, mint Javik, egy protián, aki az elmúlt 50 ezer évet sztáziskamrában töltötte, ám most felébredt és segít a Kaszások elleni harcban. Sajnos nagyon látszik, hogy a plusz pénz érdekében került ki a játék alapkiadásából, mert az új szereplő nagyon is jól integrálódik a történetbe, teljesen ki van dolgozva minden mellékszála és a többi karakterrel lévő viszonya is.


Javik az egyik legnagyobb forma a játékban és a személyes történetei és érdekesek, ezért ez a DLC mindenképp megkapja a MELEGEN AJÁNLOTT plecsnit. A Collectors Edition tulajok örülhetnek hogy nekik megvan, a többiek pedig fáradjnak az Origin Store-ba és készítsenek elő 800 BW pontot.

EXTENDED CUT – Minden jó, ha a vége jó

Nézzünk szembe vele, a Mass Effect 3 vége összecsapott volt. Ez nem becsmérlés, ez hideg, száraz tény. És az a felindulás, amit az összecsapott befejezés keltett, vezetett ahhoz, hogy a BW soron kívül összerakott és ingyenesen elérhetővé tett egy letölthető tartalmat, ami kibővíti, helyenként módosítja és úgy összességében sokkal emészthetőbbé és kevéssé plothole-osabbá teszi a Mass Effect 3 végét. Miért nem lehetett ezt így kezdeni… Most azonnal mész és letöltöd. Ingyen van.

 

RESURGENCE PACK – Megjött az erősítés

A Mass Effect 3 multijának első bővítése, két új pályával, hat új karakterrel, három fegyverrel és négy új eszközzel. Sok választás nincs, ha akarsz multizni, töltsd le, máskülönben nem tudsz majd. Ingyen van, vesztenivalód meg nincs. A Geth karakterek ráadásul nagyon jók.

 

REBELLION PACK – Lázadás!

Az ME 3 multi második nagyobb bővítése, szintén két új pálya, hat új karakter, három új fegyver, valamint egy új játékmód. Az új karakterek közt vannak kvariánok és vorchák is! Szintén ingyen, szintén kötelező multihoz.

 

 

EARTH –  We’re coming down, Comin’ down to earth…

A harmadik ME 3 multi bővítmény, hat új N7-es karakterrel, három földi helyszínnel, 4 új N7-es fegyverrel, új fegyvermodokkal és egy új játékmóddal. A többihez hasonlóan ingyen és bérmentve, kötelező telepítéssel, ha multizni akarunk.

 

FIREFIGHT PACK – Mész oszt lősz

A single playerhez kiadott DLC, ami néhány új, korábban promóciós vagy csak a multiplayerben elérhető fegyvert visz az egyjátékos kampányba 160 BW pontért. Mintha már nem lenne elég fegyverünk így is…

 

LEVIATHAN – Valami nagy és sötét. Valami sötét és nagy.

A Leviathan egy sztori DLC az egyjátékos kampányhoz, és nagyon-nagyon jóra sikeredett. A sztori szerint van kinn valami a sötét űrben, ami kinyírt egy Kaszást és jó lenne őt megtalálni. A DLC során nyomoznunk kell, ami során több világra is el kell látogatnunk, hogy előrébb vigyük az ügyet. Ha okosak vagyunk és észreveszünk pár jelet, akkor nagyban szűkíteni tudjuk a bejárandó területet. Ezek mellett kapunk új fegyvereket és fegyvermodokat is, ha a zseniális sztori és a jó forgatókönyv önmagában nem lenne elég.

 

Ja, és lehet víz alá is menni. 800 BW pont, must buy.

RETALIATION – Visszakézből szájbacsaplak

A negyedik DLC a többjátékos módhoz, 16 új karakterrel (volusok!), három fegyverrel, valamint a Mass Effect 2-ből híres-hírhedt Collectorok visszatérésével! Ezen felül az alap multiplayer pályák nehezített verzióit is megkapjuk, mindegyik térképen vár minket valami extra: homokvihar, savas eső, hóvihar, folyamatosan mozgó agresszív rovarraj, hogy csak párat említsünk. Összességében nagyon jó kis DLC, megéri a pénzét, pláne ingyen! Multihoz továbbra is kötelező a letöltése.

 

 

ALTERNATE APPEARENCE PACK 1 – Jajdenagyon fessek vagyunk

A Mass Effect 3 első és egyetlen kosztüm-DLC-je, amivel Liara, Garrus és EDI kapnak új páncélokat, valamint Shepard parancsnok is egyet. EDI és Garrus nagyon vagány külsőkre tehetnek szert, ha beruházunk erre a csomagra, Liara új szerkója viszont kicsit meh. A Cerberus Ajax páncél Shepardnek átlagosnak mondható. Megér ez nektek 160 BW pontot?

 

 

GROUNDSIDE RESISTANCE PACK – Puska kellett volna, b*szdmeg…

Egy újabb fegyós DLC a singlehöz, ami további multiplayeres stukkereket ad Shepard parancsnok kezébe 160 BW pontért.

 

 

OMEGA – Igen, jött egy gyöngyhajú lány…

Az Omega egy újabb sztori DLC, ahol a címszereplő helyre térhetünk vissza Aria T’Loak társaságában (aki a DLC idejére csapattag), hogy visszafoglaljuk az állomást a Cerberustól. Ez a kieg alapvetően egy akció-orientált DLC, már-már a railshooter kategóriából, mert a játékmenet nagy részében folyamatosan előre nyomulva kell cerberustalanítani a környéket, majd a végjátékban megküzdeni az Aria nemezisévé avanzsált Petrovsky generálissal.


Viszont akad itt pár érdekesség is, az első rögtön Nyreen, a másik csapattársunk és mellesleg az első turián nő, akit a Mass Effect játékokban láthatunk. Valamint ott vannak még a mutáns adjutant-ok is, akik szintén érdekes ellenfélnek bizonyulnak és egy jó kis atmoszférikus horror szekció is lesz a játékban, ahol ők játsszák a főszerepet.

Az Omega a nagy történet egészében érdekes DLC, önmagában kevésbé. A zenéje is felejthető. 1200 BW pont kicsit sok érte.

RECKONING – Lesz kapsz

Az ME3 multijának utolsó bővítménye, a BW-nél nem aprózták el a dolgot, megkaptuk a létező legbadassebb új karaktereket, úgymint az elpusztíthatatlan monstrum Geth Juggernaut, a pörölyforgató Krogan Warlord, a halálból visszatérő android, a jobb belátásra bírt Collector Adept és az omniszámszeríjjal lövöldőző zsoldos. Ezek mellé persze járnak még fegyverek és fegyvermodok is, hogy stílussal apríthassuk az ellent. Ingyen van, kötelező.

 

 

CITADEL – C’mon Barbie, let’s go party

A Citadel egy ordító fan-service DLC, az utolsó single player kieg az ME 3-hoz, amiben egy kaland erejéig összecsődíthetjük az összes eddigi társunkat a trilógiából és a végén egy hatalmas bulival zárhatjuk a DLC-t.


A buli előtti sztoriról aligha lenne érdemes bármit is mondani, egyrészt mert spoileres, másrészt meg elég klisés. De mindezekért bőven kárpótol az a sok szöveg és beszólás a csapattársainktól, ami nagyjából az egész DLC-t elviszi a hátán. De tényleg, fantasztikus poénok és utalások vannak benne.

A DLC-vel kapunk egy új területet is a Fellegvárban, ahol lazíthatunk – lesz saját berendezhető lakásunk, mehetünk kaszinózni, kocsmázni vagy épp harcolni egy virtuális arénába. Jó kikapcsolódás, ha unjuk már a Kaszás-aprítást.
Egyes hibái ellenére kitűnő darab, bőven megér az 1200 BW pontot.

GENESIS 2

Nincs túl sok mindent hozzáfűzni, ugyanaz mint a Genesis első része, csak a Mass Effect 2 eseményeit dolgozza fel azok számára, akik inkább generálnának egy mentést, minthogy végigjátsszák a játékot. Értelemszerűen messze nem olyan részletes, messze nincs annyi döntési lehetőségünk és elég rondán is van megrajzolva. Mindez 320 BW pontért.


 

HAMAROSAN