Home Egyéb Öt dolog, ami megölheti a Mass Effect 3-at

A Mass Effect 3 a jövő év egyik legvártabb játéka. Az ígéretek szerint az ME 3 egyesíteni fogja az előző két epizód legjobb tulajdonságait és tökéletesen élvezhető lesz mindenki számára – akár harcra, akár a történetre fókuszálunk. Ha nem sikerül tökéletesre, egy biztos – Casey Hudson főproducer lesz az elsőszámú közellenség. De nézzük, mik a legnagyobb félelmei a gamer társadalomnak a trilógia lezáró darabjával kapcsolatban:


Free Myspace Generators

1 – Túl sok harc A gethek és hasonlók ledurrantása a Mass Effect játékok egyik fontos alapköve, azonban a játékokon eszközölt változtatásai némi aggodalomra adhatnak okot. Az első rész egy szerepjáték volt lövöldözős elemekkel, a második részből azonban egy lövöldözős lett szerepjáték elemekkel, és félő, hogy ez a sors vár a harmadik részre is. Ne értsetek félre, szeretjük az akciódús játékokat – de szerintem egy ilyen kaliberű sorozatnál a történet és a szereplők a fontosak, nem pedig az, hogy kinek van nagyobb puskája.

2 – A multiplayerre való fókuszálás Én még nem találkoztam senkivel aki, a Mass Effect kipörgetése után a következőt nyilatkozta volna: „Tudod mi kell még ebbe a játékba? Még több noob, aki a fegyverek miatt panaszkodik!” – másszóval a multiplayer. Persze az ME 3 multi szép és jó, de valóban ennyire kell ez a játékba? A multi single részbe való integrálása jó elgondolás, főleg azok számára akik szeretik a co-opot – de mi van azokkal, akik az egyszemélyes kampány történetét szeretnék élvezni, ami mellesleg a Mass Effect sorozat eddigi mindkét részének talán legnagyobb erőssége. Az a tudat, hogy a sztori végkifejletét a multiban elért teljesítményed befolyásolja kissé nyugtalanná és bizonytalanná tehet egyeseket. De hé, az ME 2-ben a legénységünk felét elveszthettük, szóval nem árthat semmi, ami segíthet elkerülni a hasonló vérfürdőt, igaz?

3 – Egy szó sincs az RPG-vonalról Habár némileg összefügg az 1-es ponttal, ezt a témát szeretném külön kiemelni. A Mass Effect egyik fontos motívuma a döntéshozatal – ki él vagy ki hal meg, segíted-e az idegen fajokat vagy az emberiség jövőjét helyezed-e előtérbe? Minden döntésnek szerteágazó következményei lehetnek, és meghozni a helyeset néha igazi morális kihívás – amennyiben van helyes döntés. Persze a Mass Effect 3 előzeteseiben is láthattunk pár jó jelenetet, eddig semmi konkrét információt nem kaptunk más RPG elemek terén…. Ráadásul azt beszélik, az ME 3 tökéletes kezdés lesz azok számára is, akik nem játszottak az első két résszel… aggasztó, a legjobb esetben is aggasztó fejlemény.

4 – EA Origin Nem egy Battlefield 3 rajongó volt elégedetlen az Electroinc Arts azon döntésével, hogy a játékot csak az Origin kliens telepítésével lehet majd futtatni. A Mass Effect rajongók sem ússzák meg, ugyanis nemrég bejelentették, hogy bizony szükséges lesz az Origin a játék futtatásához. Az Origin használata sokak számára lehet nyugtalanító, ugyanis a program figyeli a számítógépen lévő fájlokat így akár legális spyware-nek is bizonyulhat egyesek szemében. Annyiban viszont szerencsénk lesz, hogy nem az Ubisoft vonalát követi az EA, tehát az Origin csak az aktiváláshoz kell és nem esszenciális játék közben.

5 – Dragon Age II Habár személy szerint nekem tetszett a Dragon Age II, számos gamer szerint túlságosan leegyszerűsített és tele van ismétlődő részekkel. Tehát nem meglepő, hogy egyesek attól tartanak, a Mass Effect 3 is hasonló sorsra fog jutni. Sokaknak nagyon tetszett a Dragon Age: Origins utazós-barangolós rendszere, így érhető a felháborodás emiatt. Azonban sokan elfelejtik, hogy a Mass Effect első része is tele volt ismétlődő helyszínekkel (űrhajók, bázisok az ismeretlen világokon, igaz, kedves Mékó-rodeósok?). De mindenesetre ha az ME 3-ban is 20-szor viszontlátjuk ugyanazt a raktárházat, a finoman szólva is… nos… szívás lesz a kiadó és a fejlesztő számára egyaránt.

Most belegondoltunk mi történhet, a legrosszabb esetben… ilyenkor érdemes visszanézni a korábbi trailereket egy kis fellelkesülésért és máris jobb kedvre derülünk. Elvégre csináltak két epikus részt, a harmadikat csak nem szúrják már el. Igaz…?

Hasonló cikkek
0 6278

0 2642

14 Hozzászólások to this post
 1. Hát én eléggé bízom a srácokban, nem hinném hogy elrontják a dolgot. Az eddigi nyilatkozatok, illetve a látottak alapján visszatérnek a gyökerekhez (első rész), ám a második résszel némiképp ötvözve.

  Kizárt dolognak tartom, hogy a szólista kampány kárára lenne a multiplayer, nyilván tudják ilyen hosszú RPG múlttal a hátuk mögött, hogy mire kell jobban fókuszálni.

  A túl sok harc részt pedig már megmagyarázták múltkor a kiszivárgott bétával – háromféle játékmód, háromféle rajongótábornak. Ennyi.

  Az internetszükségesség… nevetséges. Anno megvettem eredetiben az Assassins Creed 2-t, és máig azt írja ki, hogy nincs netem. Ubifos megoldás rulez. Kalózok ellen van kitalálva, de mégsem ők szívnak, hanem mi.

 2. Így van a Biowareben meglehet bízni, biztos hogy remek játékot adnak ki a kezükből.
  Az rpg elemek miatt nem aggódom, hisz betaban látszott mikét akarják megoldani a dolgot. (Persze ez még rengeteged változhat).
  Ami miatt féltettem a játékot az a multiplayer. Mikor bejelentették kicsit megijedtem, hogy ez a single rovására fog menni és egy DA II szintű valamit kapunk. (még így is, hogy két külön csapat fejleszti). Utána belegondoltam, hogy co-opban van némi lehetőség, talán itt is sztori orientált lesz a dolog, átvezetőkkel, új megismerhető karakterekkel, stb. Ekkor jött ki a beta és elszomorodtam 🙁 (nem fejtem ki bőven, nem spoilerezek és amúgy is beta alapján nem jó dolog ítélni, de nem ezt vártam). Viszont ha igaz egy interjú amit olvastam, akkor elvileg az összes mellékküldetés teljesítésével, ugyan ott fogok tartani mintha játszottam volna a multival. Ez így kicsit megnyugtatott.
  Ami megint kicsapta nálam a biztosítékot, az az EA politikája. Még az egyszeri internetes aktiválást értem, azt meglehet oldani, de pont originnel?!! Tudom kicsit gyerekes dolog, de én nem bízom ebben a rendszerben. Úgyhogy szégyen nem szégyen, az előrendelt gyűjtőit tört módban fogom játszani.

 3. Mondjuk az már szerintem is röhejes, hogy nethez kötnek lassan mindent. Miért nem mondják csak egyszerűen meg, hogy: hé, szeretnénk sunyi módon információkat „lopni” a gépedről.
  Tiszta szégyen ez az EA. Csak hízik a pénztárcája, és egyre pofátlanabbúl követeli a következő adag pénzt. Tényleg csak azoknak lesz rossz, akik a legális úton akarják majd megszerezni a játékot, illetve játszani vele. EA, bekaphatja.

  • Hát, az én gépemről ugyan lophatnak információkat, Egész jó kis gyűjteményem van mezt…őőő… Tájképekből. XD A net szükségessége meg nem jelent majd gondot, mert SKIDROW-ék majd meg Jack Sparrow-kodják, és akkor ugyanaz lesz majd mint az Assassin’s creed 2-vel. netfüggő, de Döglött routerrel játszottam a játék felét.

   Más: Olvastam hogy sokan nem szeretitek a DA2-t. Van benne valami. Betyár jó játék, de kevés a helyszín. leginkább a saját életemre emlékeztet: Suli-haza-Suli-haza. Az origins ennyiből sokkal jobb.

 4. Csak annyit mondok hogy rohadt nagy az esélye annak hogy elbasszák az ME3-at. A videojáték cégek egyre pénzéhesebbek és nem a minőségre mennek hanem a menyiségre. Rohadt jó példa erre a CoD is. De a kedves EA a BF3-at is elcseszte valamilyen szinten. Számomra nem hozta azt amire számítottam. Persze kurva jó játék meg minden. De hiányzik az a dolog amitől azt mondanám hogy „igen… Ez hiányzott az életemből…”.
  De szerintem a BW nem fogja csak úgy elcseszni a fejőstehenét… Egyszer már bebizonyították hogy értenek a folytatásokhoz. Nem fogják elbaltázni. És ne is gondoljunk ilyenekre. A pozitív hozzá állás a legfontosabb!

 5. 1 – a harc engem sosem bosszantott 😉 én inkább a ME1 alatt ásítoztam…

  2 – ez engem is nyugtalanított, egészen addig, amíg nem közölték, hogy két külön csapat hegeszti. Egyelőre jöhet, úgyis jó móka lesz csapatban rontani a Kaszásokra/Cerberusra/akárkire.

  3 – két szó: Három játékmód. Meg aztán azért mind az első, mind a második részben voltak hajmeresztő döntések, bár a másodikban picit kevesebbszer. Biztos jut majd a harmadikra is 😉

  4 – Higgyétek el, nemcsak az Origin lopkod rólatok információkat…
  Illetve éppen ti adjátok meg nekik őket.

  5 – Elég sok pályadesignt és koncepciórajzot mutattak, hogy ne aggódjunk a változatosság miatt.

  • Ezt igaz és szerintem mindenki tudja, hogy nem csak az Origin lopkod. De ha már kiderült valamiről, hogy valóban lop és amúgy se egy szimpatikus kiadó, akkor miért mennék mégis bele? Ha annyira kell az adatom szerezzék meg facebooktól vagy ahonnan akarják, de ne kötelezzenek arra, hogy még egy helyen kiadjam az adataimat. De ez már elég off.

   Ami még kimaradt, az hogy a játék biztos siker lesz szerintem. Ezt beta alapján is kimerem jelenteni.
   1. Van egy biztos rajongói réteg, aki mindenképpen megveszi, akármit rakjanak bele a fejlesztők.
   2. Már a beta volt olyan jó, mint ME 2 (ami egy kicsit megrémít, mert ha kijön a teljes, akkor itt halok meg a gép előtt az epicnesstől:D)

 6. Egy kicsit én is félek ezektől a hibáktól, de remélem a legjobbakat.
  A háromféle játékmód megnyugtatott. Én tuti, hogy a középutat választom. 🙂
  Az „internet kötelesség” szerintem felháborító! Az mit csináljon, akinek nincs nete? Ugyan kevés ilyen ember van, de akkor is vannak ilyen játékosok is. Ők mit csináljanak?
  (Amúgy egy off megjegyzés még: azt rebesgetik, hogy a windows 8 is „internet alapú” lesz. Egyre inkább kezd hányingerem lenni, ezektől a pofátlan adatlopási technikáktól. Ráadásul a felhasználók többsége olyan ember, aki nem igazán foglalkozik az adatvédelemmel, mert azt hiszi, hogy nem fontos.)

%d bloggers like this: