Home Egyéb Mass Effect 3 – közösség háborúja

 

A Mass Effect 3 megjelenését mindenki tűkön ülve várta aztán egyfajta elégedetlenségi és csalódási hullám söpört végig kicsiny bolygónkon. De lássuk, hogy hogyan kezdődött ez az egész honnan indulhatott.

2011: November/December

A fenti két hónapot fontos megjegyezni ugyanis ebben a két hónapban történt a Mass Effect 3 xbox demó kiszivárgása és a játék teljes történetének a vázlat szivárgása mely, ha nem lett volna, akkor most talán más ME3-at tarthatnánk a kezünkben. Az xbox 360-on történt szivárgásért a XBLA egyik munkatársát/sait tették felelőssé ki/kik figyelmetlenségből vagy egyszerű hanyagság okán a Mass Effect 3 Demó egy nagyon Pre-Alpha változatát tették letölthetővé mely a tervek szerint Január/Február környékén került volna ki a maga végleges változatával. A szivárgás maga nem okozott akkora bonyodalmat a rajongók körében inkább örültek, hogy végre valami kézzelfogható gameplay-t kaptak mellyel végre megtudhatták azt, hogy mire számíthatnak és építőjellegű tanácsokkal látták el a Bioware fejlesztőit. Természetesen amint felfedezték ezt a szivárgást, egyből elérhetetlenné vált Pre-Alpha demó.

 

A másik az év legnagyobb kellemetlenséget okozó téma az orosz bioware fórumra kikerült történet „vázlat” volt mely a játék teljes történetét tartalmazta.  A bioware természetesen egyből reagálva a történtekre hivatalos közleményben közölte a rajongókkal, hogy ami kikerült az egy nagyon korai vázlat volt mely már elavult…. . Próbáltunk akkoriban a Magyarországi Electronic Arts képviselőjétől bővebben tájékozódni a kialakult helyzetről, de cég titokra hivatkozva nem kommentálta az akkor kialakult helyzetet.

2012

A játék megjelenése végre minden rajongót örömmel töltötte el továbbá az iskolákban és munkahelyeken drasztikus igazolatlan óraszámmal és szabadság kivétellel is járhatott.  De pár nappal rá megjelentek a kérdések és az elégedetlenkedők hozzászólása a Bioware fórumán a játék végét illetően. Ezzel indult meg a Bioware/EA Marketing és PR háborúja a rajongókkal aztán a From Ashes DLC botrány és a már régen köztudott játéklapok úgymond függetlenségét érintő téma is terítékre került. Szerintem inkább haladjunk sorjában.

A játék vége:

A Mass Effect univerzum mindig is az univerzum komplexitásáról volt híres. A szakértők és a rajongók ebben a világban a következő Star Trek illetve Star Wars mellé betársuló nagy Sci-fi-t látják. A másik mely egyedivé tette az egész franchies-t az a hihetetlen történet a „szabad” választás lehetősége és azok importálása a következő részbe mely segítette vagy hátráltatta a játékos további karrierjét. Már most a Bioware írói itt a harmadik résznél valamit nagyon elrontottak. A nagy epikus küzdelem és történet megvolt, de a befejezése az gyakorlatilag teljesen lerombolta az előző két résszel elért extázist mely a játék története elért rajongók körében. Ezt a rombolást a Bioware-nek sikerült 10 perc alatt előidézni. Persze régebben Chris Presly azt nyilatkozta, hogy a játék vége nem fog mindenkinek tetszeni, de szerintünk nem számított arra, hogy ennyi embernek nem fog tetszeni.

De most kicsit menjünk át a rajongók oldalára.

A rajongók nagyon jól rávilágítottak számos dologra a befejezést illetően, hogy mik a bajok. Iszonytatóan sok nyitott kérdés merül föl.Ezek közül az egyik téma a tömeg relék pusztulása és a kaszások elpusztítása után (ha azt választjuk). Számos GY.I.K tűnik föl, mint például:

– Mi lesz tömeg relék nélkül az univerzummal és azoknak a fajoknak a flottájával kik segítettek nekünk?
– Mi történt a társainkkal Shepard „halála” után?
– Miért utazott a Normandia egy tömeg relén keresztül?

Ezek a kérdések csak egy kis ízelítő azokból, amiket feltettek a Bioware fórumban. Persze számos más spekuláció született mind az oldalunkon mind Bioware fórumban. Ilyen például az a teória miszerint Shepard sulykolás alá került, vagy csak álmodta az egészet. De igazi válasz erre még nem született. És ez csak egy szelete a rajongók népes táborának. Vannak olyanok is, akik valami pozitív befejezést várnak és nem ilyen nincs más lehetőséged, mint föláldozni magad befejezést szeretnének és sok más „tábor” mely a maga verzióját mondja ezeknek az embereknek valószínű sokat fogunk köszönni.

Bár fontos megjegyezni nem lehet minden igényt kielégíteni valaki az esetleges új befejezésben is csalódni fog (ha lesz egyáltalán).

 From Ashes DLC botrány.

Mint az köztudott (vagy nem) vannak olyan emberek, akik előszeretettel szeretik szétszedni a játékokat, hogy áttanulmányozzák annak felépítését és működését. Egy ilyen szétszedés után vették észre azt, hogy Day One DLC karakter Javik, a Protián bizonyos elemeit tartalmazza a Normál kiadás. Már, most aki gyűjtői változatot vette meg annak oka nem lehet a panaszra, de aki nem az 800 Bioware/MS pontért és 10$-ért PSN hálózatán meg tudja venni ezt a DLC-t. A rajongók természetesen ezen fölháborodtak, azzal a címszóval, hogyha tartalmazza, a normál kiadás a DLC legtöbb elemét akkor ők miért nem kapták ezt meg teljesen ingyen. Itt a Bioware ismételten sarokba szorulva válaszolt a következővel, hogy azért kerültek bele ezek az adatok a végleges játékba, hogy könnyen lehessen integrálni a karaktert. Bár ott van az a tény is melyet a bioware bevallott, hogy eredetileg benne lett volna Javik is, de később úgy döntöttek, hogy letölthető tartalom lesz.

A játéklapok függetlensége

Ez egy eléggé kényes téma ugyanis ezeknek a lapoknak minden tekintetben függetlenül kellene dolgozniuk. Nem egyszer lehetett olyan pletykákat hallani, hogy egyes lapokat a kiadók kilóra vesznek meg, hogy ezzel is az általuk kiadni készülő játékukat ajnározzák, istenítsék a pontszámaikon keresztül. Valószínű, hogy ezek igazak, de lehet, hogy nem. Azt viszont mindenkinek meg kell értenie, hogy ezek a lapok nem csak a játék történetével foglalkoznak, hanem a játék mechanikával, fejlesztésekkel és számos egyéb a játékot érintő témával amennyiben az ő tetszésüket elnyeri, ezek a dolgok úgy döntenek a pontszámokról. Az viszont egy fő dolog, hogy soha nem spoilerezhetik el a játékok végét. Sőt még hozzá is teszem, lehet, hogy a külföldiek sem kaptak semmilyen teszt példányt. A Magyarországi lapok is csak zárt ajtók mögött 4 órán keresztül tesztelhették a játékot. Ez spekuláció, de amikor ezeket a pontokat kioszthatták akkor csak az akkori tudásukra támaszkodhattak.  Bár kitudja.

 

PR/Marketing háború

Ez a fajta háború nem ismeretlen senki számára, de ami most megy, az különbözik a többitől. Bár egy lapvető dolgot tisztázni kell, mindig van egy forgatókönyv az ilyen helyzetekre.  Az Electronic Arts és a Bioware PR és Marketing menedzserei nagyon küszködnek, hogy a közösség indulatait csillapítsák, eventeket rendeznek, ígéreteket tesznek és most az ingyenes SW: TOR hétvége. Ezeket az eszközöket próbálták bevetni a rajongók figyelmét elterelni a Mass Effect 3 végéről. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az SW: TOR közösség elkezdett fogyni e miatt a botrány miatt. Ez EA és a Bioware jelenleg vesztett helyzetben van. A közösséget nem tudta megtörni a diverzáns akciói a PR-osok és Marketing menedzserek hadai.

– Közösség háborúja:

Eddig ritkán láttunk ilyen szervezett ellenállást. A Mass Effect közösségből egy ember elkezdett az elégedetlen rajongókból egységet kovácsolni. Ez a szervezet nem más, mint a Retake Mass Effect 3. Ez a szervezet… inkább mozgalom jelenleg 49.329 ember tagja központilag. De ez még semmi. A Különböző országok rajongóit is felkérte, hogy országuk nevében csatlakozzanak ehhez a mozgalomhoz. Az országunk is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz és minket a masseffect.hu-t is megkerestek, hogy támogassuk ezt a mozgalmat és ezúton nyílt levélben szeretnék válaszolni.

„Egyetértünk a Retake Mass Effect mozgalom lényegével, de a támogatás kérdését előbb meg szeretném beszélni a szerkesztőinkkel. De ameddig nem döntöttük el, hogy támogatjuk, a mozgalmat addig a masseffect.hu semleges szerepet kíván betölteni ebben a kialakult helyzetben. Mint magánszemélyek természetesen támogatjuk, de mint szerkesztők először mérlegelnünk kell.  A kései válaszért elnézéseteket kérjük, de az elmúlt hetek sok elfoglaltsággal láttak el minket.

U.i: Továbbá tartsátok a vonalat fordítás nevetséges. A legjobb fordítás a „Tartsátok a frontot”. ”

A Retake Mass Effect mozgalmon kívül volt extrémebb eset, melyet egy régebbi cikkünkben lehoztunk. A cikket itt olvashatjátok.

Mit hoz a jövő…

A Bioware mindig hangsúlyozta azt, hogy törődnek a közösséggel és próbálnak a közösséggel együttműködve valami jobbat alkotni, ami közösség igényét igyekszik kielégíteni. Most, hogy a közösség ostromgyűrűt vont a Bioware és EA köré melyet eddig nem sikerült se hallgatással és eltereléssel megtörni. Bár az utóbbi idők meg nyilvánulásai miszerint igyekeznek valamit kezdeni a végével, reménnyel töltheti el az embereket, de lehet, hogy egy újabb elterelés melyet az EA trösztjei találtak ki. Az biztos valakinek lépnie kell csak nem mindegy, hogy mit és mi itt leszünk és tájékoztatunk erről benneteket.

3 Hozzászólások to this post
  1. Én már tagja vagyok és abszolút támogatom. A játék vége botrányosan gyenge, átgondolatlan, összecsapott és az egész trilógiát, mindenestül kidobja a kukába. Egyértelműen kontár munka a játék utolsó negyed órája (különösen az egész játék kontrasztjában), amiért nagyon sokan fizettünk ki pénzt. Nem sajnálom sem a Bio.-t sem az EA-t, ha sok-sok pénztől és biztos vásárlótól esik el, amennyiben csak terelnek és nem lépnek igen komolyan a kérdésben (példát vehetnének a CD-Project RED-ről: ők most ingyen kiadnak egy igen komoly bővítményt a The Witcher 2-höz, ami komoly módosításokat tartalmaz a játék fináléját illetően)!

  2. Amúgy ez még mindig jobb ,mint ami a valvenél van ,az ottani srácok nem tudnak háromig elszámolni .2008 ban adták ki az episode 2 és azóta semmi még egy fotót sem közöltek ,szóval egy vicc az egész .Remélem a bioware tagja törődnek a rajongókkal ,mert ez szerintem rólunk szól ,mi vesszük meg és mi játszunk vele ,ha ilyen sokan változtatni akarnak ,akkor igazán megtehetnék ,sztem az EA nem akarja ezt…

  3. Hát itt a ME3 környékén nagyon sok „nem tiszta és tisztázandó” dolog kering és el kell számoljanak a közösségnek ezzel az… „endinggel”.
    Remélem van gerincük és ha elbaltáztak valamit, akkor azt vállalják és korrigálni fogják…
    Remélem… remélem…

%d bloggers like this: