Home Egyéb 10 dolog, amit illik tudni a Mass Effect irodalmából

A Mass Effect univerzuma nemcsak a két megjelent és a készülő harmadik részből áll. A játékok mellett ott van még a három megjelent és egy megjelenés alatt álló regény (Revelation (Felismerés), Ascension, Retribution és a Deception), valamint a két főbb képregénysorozat (Redemption és Evolution) illetve két kisebb képregény, az Incursion és az Inquisiton. Ezek közül egyelőre csak a Revelation jelent meg (magyar címe Felismerés), de előkészületben van már az Ascension is.

Ezek a regények remekül kiegészítik a játékok amúgy is terebélyes és szépen kidolgozott világát – többet tudhatunk meg bizonyos szereplők előéletéről, eseményekről, valamint mind a játékok, mind a regények tartalmaznak utalást egymásra. Sőt, a Mass Effect 3-ban egy eddig csak a regényből ismert szereplő fel is fog bukkanni. Ezért a newsarama.com összegyűjtötte a tíz legfontosabb dolgot a képregényekből és a könyvekből, amik a játék ismerete mellett már-már alapműveltségnek számítanak minden igazi Mass Effect rajongó számára.

FIGYELEM! A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ, NEM IS KEVESET!

1 – Kahlee Sanders, a galaxis másik legismertebb embere

Kahlee az eddig megjelent mindhárom regény egyik főszereplője – és valószínűleg egy olyan valaki, akiről ha megkérdeznéd egy csapattársad, biztos tudna mesélni róla valamit. Kahlee apja, Jon Grissom volt az első ember, aki használta a Karón térközrelét és gyűlölte a hírnevet, amit ezután kapott, ezért nem sokkal később leszerelt a seregtől. Kahlee az apja nélkül nőtt fel, de az ő példáját követve belépett a Szövetségi Haditengerészetbe. Nem harcolni vágyott, hanem a tudását akarta kamatoztatni az emberiség és a galaxis érdekében.

Kahlee közvetlenül vagy közvetetten nagyban befolyásolta a galaxis eseményeit. Köze volt Anderson Fantommá jelöléséhez; ahhoz, hogy Saren megtalálta a Fejedelmet, valamint megmentette a kvarián Vándorflottát a Cerberustól. A turiánok a merészségéért és az intelligenciájáért tisztelik. A szalariánokat a kutatásai érdeklik. Barátja és egykori társa, Hendel, Kaidan Alenko mellett vett részt a biotikus kiképzésen. Kahlee megállította a Rejtőző Fickó embereit, nem félt szembeszállni sem Aria T’Loakkal, sem krogan harcmesterekkel, sem mással. Ennyit arról, hogy nem harcolni vágyott, mi?

A Mass Effect: Retributon regényben Kahlee ismét Andersonnal és a Szövetséggel dolgozik és náluk is marad. Így tehát ha bármikor szükség lesz egy nagyszerű tudósra mesterséges intelligenciák vagy biotika terén a Mass Effect 3-ban, valószínűleg őt fogják elővenni. Kahlee Sanders a női Shepard parancsnok mellett nagyszerű példája annak, hogy a Mass Effect sorozatban a nőket is komolyan veszik.

 

2 – A hivatalos változat szerint Udina lett az emberi tanácsnok

A Mass Effect végén választhatunk, hogy Udina nagykövetet avagy Anderson kapitányt választjuk meg a Fellegvár Tanács emberi képviselőjének. Ellenben a legtöbb játékbeli választással, aminek nincs hivatalos verziója – a BioWare és a regényírók elképzelései szerint Udina lett a tanácsnok. Erre található utalás a Mass Effect: Retribution könyvben és a Mass Effect: Inquisiton képregényben – mindkettőben Udina tanácsnok néven szerepel.

De egy döntésekről szóló játékban miért van ez így? Elképzelhető, hogy Anderson lemondott a Mass Effect 2 után és visszatért a katonaélethez – a sztori szempontjából még stimmelne is. Az egyik regényben Aria felismeri Anderson nevét, és hogy „Udina tanácsnok segédje volt, egyike a legmagasabb rangú emberi diplomatáknak”. Mivel a regény az ME 2 eseményei után játszódik, könnyen elképzelhető, hogy Andersonnak elege lett a bürokráciából és kilépett.

Végső soron az is meglehet, hogy Anderson karaktere túl jóra sikerült ahhoz, hogy hátralévő éveit tintanyaló papírtigrisként élje le. Talán ezért választotta inkább Drew Karpyshyn – az első három regény, illetve a Mass Effect írója – Udinát, és nem őt a tanácsnoki posztra. Tehát a hivatalos verzió szerint a Mass Effect 3 elején Udina a tanácsban ücsörög, mind Anderson szétrúg pár Kaszás-segget.

3 – A Cerberus jobban ismeri a sulykolást, mint az gondolnánk

Talán megőrizted a Begyűjtő bázist, talán felrobbantottad azt – ez utóbbi esetben a Kaszások titkai végérvényesen titkok is maradnak a Rejtőző Fickó előtt. Nos, gondoljunk csak bele. Akármelyiket is választjuk az ME 2 végén, a Rejtőző Fickó megszerzi a Kaszás-kísérletek adatait. „Több milliárd kreditet költöttem rá, hogy feltámasszam Shepardöt, összeszedjek egy csapatot és megállítsam a Begyűjtőket, hogy további embereket raboljanak a Kaszások kísérleteihez. Most, hogy megtettük a lehetetlent, úgy döntöttem folytatom a kísérleteik.(Gratulálunk Rejtőző Fickó, téged abszolút nem sulykoltak a Kaszások. Mindez tök logikus. Bocs, hogy kételkedtem benned. Mindjárt visszatöltöm az állást és a renegát utat választom) A nagyobb jóért, az emberiségért… óh, és a bosszúért.”

A Mass Effect: Ascension regényben megismerhetünk egy Paul Grayson nevű Cerberus ügynököt, akire a Rejtőző Fickó rábízza az egyik kísérleti alanyát, egy Gillian nevű lányt, aki kivételes biotikus képességekkel rendelkezik. Grayson végül szembefordul a Cerberussal és a lányát Kahlee Sandersre bízza. De a Rejtőző Fickó nem bocsájtja meg egykönnyen az árulást. Ő inkább az a „kísérletképpen teleraklak idegen technológiával, förtelemmé változtatlak, tanulmányozlak majd megöllek” típusú ember. Miközben Graysonba Kaszás berendezéseket ültetnek, a Rejtőző Fickó elmagyarázza, hogy idővel a technológia elterjeszti magát Grayson egész testében, így a Kaszások élő gazdatestévé válik. Kicsit talán egy Bond főellenségre hasonlít, aki úgy hajtja végre a gonosz tervét, hogy közben meg is magyarázza azt.

Graysonon keresztül láthatjuk a sulykolás brutális folyamatát. Kezdetben még maga uralja a testét, de később a Kaszások beférkőznek a gondolataiba, és úgy tesznek mintha azok Grayson saját gondolatai volnának. Grayson ezután öngyilkosságot kísérel meg, de tanulva Saren esetéből, a Kaszások megakadályozzák, azáltal hogy elhihetik vele, gyávaság volna megtenni. Grayson fizikailag is megváltozik, inkább gép lesz, mint ember.

A Kaszások végül teljesen átveszik az uralmat Grayson fölött és információgyűjtésre használják, hogy többet tudjanak meg egy biotikus gyerekeket tanító iskoláról. Egy Kai Leng nevű ügynökön keresztül a Cerberus is hozzájut ezekhez az adatokhoz.

4 – Jack és Miranda margójára: Gillian Grayson

Joker, hozd a kamerát, úgy néz ki, új játékos lépett színre a Mass Effect sorozat biotikus csajbunyójában – Gillian Grayson, a Szövetség Felemelkedés programjának ígéretes növendéke és a Cerberus titkos tesztalanya. Egy tragikus véletlen folyamán bekövetkezett „üzemi baleset” áldozata (több információért lásd következő, 5-ös pontot), amikor is több gyereket ért nulladik elem sugárzás még az anyaméhben. Ennek következtében Gillian biotikus képességekre tett szert, de más egyedi tulajdonságai is vannak: autista. Amikor először találkozunk vele, már elég nagy biotikus hatalommal bír, ám képtelen összehangolni az erősítőit (olyan szerkezetek, amit biotikusokba ültetnek be, hogy könnyebben befolyásolhassák a sötét energiát) ezzel az erővel.  Mindez megváltozik, amikor egy másik gyerek megijeszti, mire Gillian egy hatalmas biotikus szingularitást hoz létre az ebédlő kellős közepén.

De nem csak ez segítette a lány képességeinek rohamos fejlődését. Titokban a Cerberus már csecsemőkora óta nyomon követi Gillian életét. Először Paul Graysonra bízták, aki lányaként szerette őt aztán befizették a Felemelkedés projektbe, ahol egyik ügynökük folyamatosan stimuláns injekciókkal látta el, amik segítettek előhozni a biotikus képességeket. Amikor Kahlee Sanders és Hendel fényt derítenek a Cerberus kísérleteire, kimentik őt a szervezet karmaiból és a Vándorflottára menekítik.

Bizonyára mind emlékeztek arra jelenetre, amikor Tali és társai majdnem felszecskázták Shepardöt és a társait, amiért a Cerberusnak dolgoznak, valamint megemlítik, hogy a Cerberus megtámadott egy kvarián hajót – az Gillian miatt történt. Mivel a Rejtőző Fickó kulcsfontosságúnak ítélte a befektetését, egy csapatot küldött Paul Grayson vezetésével, hogy szerezzék vissza a lányt. Végül Grayson előbbrevalónak ítéli lánya biztonságát a Cerberushoz való hűségénél és a kvariánokra bízza Gilliant, aki egy hajón nő fel a geth felségűrben. A készülő Mass Effect: Deception regényben Gillian már felnőtt nő, aki a Rejtőző Fickóra vadászik, mert az megölte az apját.

5 – A Cerberus közvetlenül felelős a legtöbb emberi biotikus megszületéséért

Óh, te drága Cerberus, isteni ajándék vagytok számunkra. Az emberiség védelmezői a biotikiában látták az emberiség jövőjét, hogy versenyre kellhessünk a galaxis többi népével. De az emberek nem aszárik, nincsenek természetes biotikus képességeik. Nos, a Rejtőző Fickó nem törődik olyan potom dolgokkal, mint a genetika. A Cerberus megrendezett három, látszólag véletlenszerű „üzemi balesetet” három különböző kolónián. Az egyik ilyen „baleset” az volt, hogy egy teherszállító felrobbant a Yandoa kolónia felett és az egész telepet beterítette a nulladik elem. Habár több ezer ember szenvedett sugárzást, csak néhány gyermek jött világra biotikus képességekkel. A kevésbé szerencsések daganatos betegek lettek, születési rendellenességekkel bírtak vagy egyáltalán nem élték túl a születést. A Cerberus számára ezek a szükséges áldozatok, hogy „az emberiség csillagközi riválisai fölé emelkedhessen”.

6 – A Szövetség illegális mesterséges intelligencia-kutatásokat végzett

Illegális kísérletek és kutatások terén a Cerberus az emberiség fekete báránya. Elvégre a Szövetség csak nem menne el odáig, hogy megszegje a Fellegvár törvényeit az emberiség érdekében, nem igaz?

Nem igaz.

Végül is a szövetségiek is csak *emberek*, és ők is elkövethetnek nagy baklövéseket. A Fellegvár törvényei kimondják, hogy egyetlen nép számára sem engedélyezett a mesterséges intelligencia független és szabad kutatása, mivel egy öntudatos számítógép potenciálisan veszélyes. Pár vállalat felmentést kapott a törvény alól, hogy szigorúan kutatási célokra mesterséges intelligenciákat hozzanak létre. A törvény hátterében a kvariánok által megalkotott gethek állnak – minden rajongó tudja a folytatást. A gethek fellázadtak és elűzték a kvariánokat bolygóikról. Aztán a Mass Effectben ugyanezek a gethek álltak a Kaszások mellé a Fellegvár elleni támadásban.

Mindezek ellenére az öntelt emberek, a Fellegvár legújabb jövevényei, eldöntötték, hogy ha a kvariánoknak sikerült MI-ket létrehozniuk és uralniuk, akkor nekik ez még jobban fog menni. A Mass Effect: Felismerésben olvashatunk egy ilyen kutatóállomásról a Sidon bolygón, amit dr. Shu Qian vezetett, azonban egy Kahlee Sanders nevű kutatási asszisztens rájött a kísérletek valódi céljára (lásd a következő, 7. pontot), úgy döntött, leleplezi a titkos projektet.

Végül a kutatóbázist megtámadták, majd később a Tanács be is záratta. De vajon a Szövetség valóban felhagyott az MI kutatással, vagy csak új helyre költöztették a projektet. És persze mindebből kifolyólag…

7 – Saren a Szövetség miatt tett szert a Fejedelemre (mindez a mi hibánk!)

Ha a Mass Effect-sorozat történetét nézzük, számos szereplőt könnyen megutálhatunk: például a Kaszásokat, a mitikus gyilkos gépeket; Sarent, a turián Fantomot, aki összejátszott velük vagy a getheket, akik istenítették őket; és mindez számos kolónia, valamint a Fellegvár megtámadásához vezetett.

Sajnos soha nem olyan egyszerű. Emlékeztek még az illegális MI-kutatólaborra a Sidonon? Nos, dr. Shu Qian volt az áruló, aki miatt megtámadták a támaszpontot. Valójában nem mesterséges intelligenciákat kutatott, hanem egy leletet, amiről később kiderült, hogy nem csak aktív volt, hanem még elő is. A sulykolása korai szakaszában Quian próbált minél többet megtudni a leletről, ami telepatikus úton elmondta neki a nevét: Fejedelem. Csak nem ismerős a név, kedves Mass Effect rajongók? A végkifejletben Saren és Anderson együttes erővel megszerezték Quian kutatási feljegyzéseit, amiket Saren megtartott magának és saját maga kezdte vizsgálni a leletet. Ez vezetett végül a gethekkel való szövetséghez, és az egész káoszhoz, ami végül egy galaktikus háborúba torkollott.

És amikor a Szövetséget kérdeztük erről, csak ennyit tudtak mondani: „Hoppá.”

8 – Aria T’Loak keze messzebbre ér, mint hinnénk

Emlékeztek Omega első törvényére: „Ne b*szakaodj Ariával.” Igen, egy Kai Leng nevű pacák képtelen volt megjegyezni. Mert ha képes lett volna rá, akkor valószínűleg kétszer is meggondolja, hogy meggyilkolja-e Paul Grayson szeretőjét. Igaz, nem is tudta róla, hogy akit megöl, az valójában a kalózkirálynő lánya, de ez nem is nagyon zavarta őt. Aria, stílusához méltóan és mindkettejük érdekében, titokban tartotta lánya valódi kilétét. Minden bizonyíték arra mutatott, hogy Grayson a gyilkos, ezért Aria belement, hogy találkozik egyik ősellenségével, a Rejtőző Fickóval. Mindketten mesteriek az emberek való céljainak kiismerésében, de amikor holografikusan találkoznak szemtől szembe… nos, az patthelyzet.

Omega Aria birodalma. Tudja, hogy sem a Tanács, sem más kormányzatok nem háborgatják, mivel kizárólag az Omegára korlátozza a hatalmát. De hárommillió kreditről és a bosszú lehetőségéről még ő sem mondana le. Az emberivel megtámadja a turiánokat, akik rajta ütöttek Grayson támaszpontján és fogságba ejti Kahlee-t és Andersont, hogy aztán csaliként használja őket Graysonnak. De Aria nem fekszik le a Cerberus előtt, saját tervei vannak velük. Nem áll szándékában megkímélni lánya gyilkosának életét egy öltönyös idegengyűlölő kedvéért. Azonban a Rejtőző Fickó elhallgatott pár részletet Graysonról – miszerint a férfi már a Kaszások bábja, ezért a vele való találkozásnál Aria számos embere hagyta ott a fogát, Grayson pedig elmenekült. Ezek után persze az aszári több, mint elégedetlen volt, amikor ismét találkozott a Rejtőző Fickóval, aki ismét a kapzsiságára próbál hatni, és további hárommillió kreditet ajánl Ariának a turiánoktól megszerzett kutatási adatokért. Vajon mi történik, ha a galaxis két legerősebb (és legveszélyesebb9 személye összefog? Nos, Shepard parancsnok valószínűleg majd megtapasztalja a Mass Effect 3-ban.

9 – Volt egy fickó, kinek Kai Leng volt a neve

És puszta kézzel törte ki egy turián nyakát. Kai Leng egy ex-szövetségi katona, idegengyűlölő, egyszóval megvan benne minden, ami a Rejtőző Fickó jobb kezében meg kell, hogy legyen. Orgyilkosként Kai gyakran változtatja meg a kinézetét, de egyvalami mindig állandó rajta: egy farkát a szájában tartó kígyó tetoválás a nyakán. Kai és a Rejtőző Fickó számára ez a tetoválás nem csak a végtelenséget, hanem a pusztítás általi végtelenséget jelképezi. Kai Leng brutalitását akkor tapasztalhatjuk meg, amikor Paul Grayson nyomába ered. Miután gondoskodott Graysonról, felkeresi az aszári Liselle-t, Grayson feltételezett szeretőjét. Habár az aszári eszméletlen és nem jelent számára fenyegetést, Kai tekintetében halált érdemel, csak mert nem ember. Azonban nem tudja, hogy Aria T’Loak lányát gyilkolta meg. A regény végén Aria (aki nem tudja, ki végzett a lányával) és a Cerberus törékeny szövetséget kötnek. Mivel megerősítették, hogy Kai Leng szerepelni fog a Mass Effect 3-ban, nyugodtan feltételezhetjük, hogy előkerül még Liselle halála és talán ez lehet a végső lökés Aria számára, hogy vessen véget a Cerberussal kötött szövetségének.

Mindezek ellenére Kai Leng nem egy idióta fanatikus, se nem elvakult öngyilkos merénylő. A Cerberus ügyét szolgálja, de tudja, hogy ez holtan nem menne neki. Leng egy túlélő. Mindössze egy késsel egy pisztollyal felszerelkezve mentette meg a Rejtőző Fickót a turiánok elől. Még azután is, hogy Anderson kilőtte mindkét lábát, képes volt elkúszni a hajójáig és elmenekülni a Szövetség elől. És is szeretnétek, hogy túlélje… mert Mass Effect: Retribution után magatok szeretnétek majd lelőni, Shepard parancsnokként. Valószínűleg Kai Leng lesz az utolsó ellenfél, mielőtt szemtől szembe találkoznánk majd a Rejtőző Fickóval.

10 – Jack Harper, a Rejtőző Fickó

A Rejtőző Fickó egyszerre titokzatos és rejtőzködő. A játékokban gyakorlatilag semmit nem tudunk meg az előtörténetéről; minden amit tudunk, hogy ez a Cerberus nevű szervezet csinált néhány ronda dolgot és néhány kevésbé ronda dolgot, és ez a világító szemű pacák áll az élén. A Mass Effect: Evolution képregény nem csak a valód nevét – Jack Harper – fedi fel, de számos dolgot a múltjáról és a jövőjéről.

Egykor egy zsoldos volt, akit a Szövetség bérelt fel a turiánok ellen az első kapcsolat háborúban, de Harper és csapata egy egészen más dolgot találtak: egy Kaszás ereklyét, ami egy energiasugárra sújtotta Harpert és egy kollégáját, Ben Hislopot, aki látszólag belehalt. Ezek után Harpert és másik társát, Eva Corét elfogta Desolas Arterius tábornok és a fivére, Saren (hoppá!).

A háború után átadták őket Williams tábornoknak (Ashley Williams nagyapjának), aki szerint valami nem stimmel Desolasszal és a furcsa, csuklyás őreivel, ezért utánuk küldi Jacket és Evát. Összefutnak Bennel, aki megváltozott az ereklyével való találkozás után – félig húsbáb lett. Ben és Jack érzik egy másik ereklye hívását, ami a turiánok bolygóján, a Palavenen van. Miután Desolas terve szerint megpróbált minden turiánt húsbábbá alakítani, Ben összeszedett annyit emberségéből, hogy Desolasszal együtt az ereklyébe vesse magát, amivel mindkettőjük meghalt, az ereklye pedig megsemmisült. Jack Harper túlélte, és ő lett a Rejtőző Fickó, de a Kaszás ereklyével való közeli találkozás nyomot hagyott rajta, megváltoztak a szemei, ami általában a sulykolás egy korai előjele.

A regényekben fény derül a Rejtőző Fickó csavaros észjárására is, ahogy számos más dologra is, úgymint a megrendezett robbanásokra, hogy biotikus embereket teremtsen, gyerekekkel való kereskedelem szuperkatonák létrehozásának reményében és amikor az emberiség közel kerül valamihez, legyen az MI kutatás, leletek, elmebefolyásolás, a Rejtőző Fickó keze is benne van a dologban.

Tehát lehetséges, hogy Jack Harpert még az első kapcsolat háború idején sulykolták? Igen, minden jel arra mutat, hogy ez az igazság, még ha nem is hatott rá a dolog teljes mértékben. Embereket és idegeneket egyaránt terrorizál. Kaszás technológiák vizsgálatával és lopásával többet tudott meg róluk, mint bárki más. Könnyen lehet, hogy ő a Kaszások végső próbája, hogy mit szerezhetnek az emberiségtől, mielőtt végleg kiirtanának minket.

És ne feledjétek, a Cerberust már sulykolták a Mass Effect 3-ban. Valaki biztos áll emögött, és a kéken világító szemű pacák az első a gyanúsítottak listáján.

Na, ez egy megaposzt volt, ráment az egész délutánom, remélem tetszett. 🙂

Hasonló cikkek
0 6276

0 2642

8 Hozzászólások to this post
    • Nem tudom, hogy mondták-e már, ha igen, bocs: az „illusive” szót gyakran keverik az „elusive”-val. Az előbbi az illusion szóból jön, azt jelenti, csalóka, ködös, nehéz megragadni, akár egy illúziót. Az elusive azt jelenti, hogy nehéz megtalálni, rejtőzködő.

      • Nem a jelentésével volt a baj hanem a hangzásával, elég idiótán fordították, én ezért nem játszottam magyar felirattal, tönkre tenné nekem a játékélményt, a mass effect-hez tudni kell angolul, ha nemtudsz akkor sajnálatos. Nem tudom minek erölködnek itt hivatalos magyar feliratért, megint olyan undorító munkát végeznének mint a 2 nél, majd kiadás után valaki fog csinálni hozzá egy normálisat, ami majd csak úgyis PC-re lessz.

%d bloggers like this: