A kvariánok népe leginkább a technológiák, azon belül is a mesterséges értelmek létrehozása terén tanúsított affinitásáról híres. Ők voltak azok, akik háromszáz éve megalkották a getheket, a tanulékony és intelligens gépeket, akik fellázadtak alkotóik ellen, mikor azok el akarták pusztítani őket. A gethek elűzték a kvariánokat a világukról, Rannochról; a 17 millió túlélő pedig azóta a Vándorflottának nevezett, hatalmas hajókonvoj fedélzetén él és lakik.

Mivel nem rendelkeznek saját bolygókkal, a kvariánok egész életük során nyersanyagok és ellátmány után kutatnak, hogy túléljenek a hajóik fedélzetén és meg is tudják javítani azokat. Ezért a flottán szigorú fejadagok és születésszabályozás van érvényben. A galaxis lakói közül sokan neheztelnek a kvariánokra és állítanak előítéleteket velük szemben, és mivel másra nem számíthatnak, szoros kötelék alakult ki a faj képviselői közt.

Minden fiatal kvariánnak részt kell vennie az úgynevezett Zarándoklaton. amikor elhagyja a flottát, hogy megismerje a galaxist, és egészen addig nem tér haza, amíg nem szerez a flotta számára valami értékeset (ez többnyire ellátmány vagy új hajó). Csak ezután válhat a kvarián társadalom teljes jogú tagjává.

A Vándorflotta fedélzetén, steril környezetben töltött évszázadok meggyengítették a kvariánok egyébként sem kifejezetten erős immunrendszerét, ezért a hajókon lévő ún. „tisztaszobákon” kívül mindenütt védőruha viselésére kényszerülnek, hogy megóvják magukat a megbetegedésektől.

Quarians_only_-_destroy 2185_admiralty_board mass-effect-2-tali-zorah-nar-rayya-quarian