Született: 2151-ben

Háttér (Mass Effect):

Kaidan egy emberi őrszem, csapattárs a Mass Effect első részében, szerepelhet a második részben, s csapattárs lehet a harmadikban. Apja Szövetségi haditengerész, éppen ezért igen közel állt a családjához az űrutazás. Mikor édesanyja egy nullem szállítóhajó balesetének tanúja volt, Kaidan szerencsés volt, hogy agydaganat helyett biotikus képességekre tett szert. Akkoriban még nem voltak teljesen tisztában a biotika hasznával, de mikor rájöttek, létrehoztak egy vállalatot Coatix Industries néven a véletlenszerű nullem kitettség nyomon követésére. Azok a gyerekek, akik kellő adottsággal rendelkeztek továbbküldték a Gagarin állomáson működő BAat programba továbbképzésre, s implantokat kaptak. Kaidannek L2-es implantok jutottak, amik igen súlyos idegi károsodásokhoz vezettek. Neki szerencséje volt: csak igen erős migrénjei vannak tőle.

A BAat program keretében nem volt egyszerű: egy turián tanácsadót, Vyrnnus parancsnokot fogadtak fel a sikeres végrehajtás érdekében, aki képzett volt a biotika területén, viszont ki nem állhatta az embereket. Sokan roppantak össze, néhányan meg is haltak.

A fiatal Kaidan közben megismerkedett egy lánnyal Rahnával, akivel közeli barátságot alakított ki. Vyrnnus egy igen kimerítő tréningje után Rahna egy pohár vízért nyúlt ahelyett, hogy biotikus erejével tette volna ugyanezt. Vyrnnus büntetésül eltörte a karját, mire Kaidan megpróbálta megvédeni. A turián túl messzire ment, mire Kaidan egy olyan erős biotikus ütést mért rá, ami eltörte a nyakát. A BAaT programot lezárták, s szigorú titokkal kezelik azt, nehogy kiderüljön ez a szégyenfolt az emberiség történelmében.

A történtek ellenére Kaidan nem xenofób, úgy véli nincs nagy különbség az emberek és az idegenek közt „szentek és szemetek, éppúgy mint mi”. Ezt követően egy rövid ideig feldolgozta a történteket, majd visszatért a szövetséghez, minthogy szolgálni akart. Egészen hadnagyi rangig jutott el, majd David Anderson parancsnoksága alá helyezték át az SSV Normandiára.

A BAaT-i kiképzés és a hosszú szolgálata politikailag bölccsé, ámde konzervatívvá, óvatossá tették. Erős önuralomról ad bizonyosságot, hűséges a szövetséghez, nem szimpatizál a biotikus szélsőségesekkel.

Hol: SSV Normandia, Éden egyes, már a játék elejétől elérhető csapattag.

Lehet vele románcolni?
Csak a női Shepardnek.

Képességek:
Lökés
Emelés
Akadály
Sztázis
Dekódolás (mint szabotázs jelenik meg)
Elektronika (mint túltöltés jelenik meg)
Elsősegély
Gyógyszeres kezelés (mint idegsokk jelenik meg)

Háttér (Mass Effect 2):

Amennyiben túlélte Vermárt, Kaidan ott lesz Shepard parancsnokkal a Normandia megtámadásakor, szerencsére még idejében megmenekül egy mentőkabin segítségével, viszont a túlélők bűntudatától szenved, ismét visszavonul egy kicsit gondolkozni, majd megint ráébred, hogy továbbra is szolgálatkész. Előléptetik, Horizontra kerül, hogy kellőképpen felklészítse a kolóniát a begyűjtők támadására. A védelmet sikeresen felhúzták, ám aktiválni nem sikerült a támadás megkezdődése előtt. Shepardön és a csapatán áll a kolónia sorsa.

A találkozásakor Kaidan először örül, hogy láthatja régi felettesét, majd számon kéri: nagyon hosszú ideig halottnak hitte őt, de most visszatért, s a Cerberussal dolgozik. Ez sok neki, szövetségi katona, s nem fog terroristákkal együtt dolgozni, éppen ezért nem is csatlakozik újra a Normandia legénységéhez.

Háttér (Mass Effect 3):

Kaidan Alenko vissza fog térni a harmadik játékban, feltéve, hogy túlélte a Vermári küldetést. Ellenkező esetben Ashley Williams lesz a helyében. Bármi is legyen, egyikük Fantom státuszra lesz előléptetve.