Született: 2155-benJoker Jeff Moreau

Háttér (Mass Effect):

Jeff Moreau, becenevén Joker a Normandia egyetlen, és a Szövetség egyik legjobb pilótája hírében áll, aki sosem halasztja el az alkalmat, hogy ezt mások tudtára is adja, már-már a nagyképűség határait súrolva, habár minden elismeréséért nagyon keményen meg kellett küzdenie. Édesanyja az Arcturus állomáson szolgált, így a fiatal Joker már nagyon korán megismerkedett az űrhajózás élményével, de legfőképpen magukkal az űrhajókkal. Ezek után nem is csoda, hogy amint tehette, belépett a Szövetség kötelékébe.

Nem volt könnyű dolga, helyzetét nehezítette Vrolik szindrómája, melynek köszönhetően csontjai olyan törékenyek, mint az üveg. A betegség következtében alig tud járni, és folyamatosan figyelnie kell önmagára és a környezetére, nehogy súlyos sérüléseket szerezzen.

Becenevét instruktorától kapta, mivel a képzés alatt nagyon ritkán mosolygott. Túl keményen dolgozott ahhoz. Kitüntetett helyzetét is ennek köszönhette, nem pedig súlyos betegségének. Viszont a végső vizsgán olyan teljesítményt hozott össze, mellyel nemcsak évfolyamtársait, de instruktorait is messze felülmúlta.

Sheparddel a sorozat folyamán jó barátságot alakított ki, egyfajta bajtársias viszony fűződik kettejük között, a parancsnok a szárazföldön, Joker az űrben tesz meg mindent a siker érdekében. Jeff gyakran a Normandia hangjaként, illetve szemeiként és füleiként szolgál a bevetések során.

Háttér (Mass Effect 2):

Az első Normandia sajnos elpusztul, minden próbálkozása ellenére. Az incidens után a Szövetség a teljes túlélő legénységet különböző helyekre osztotta be. Jokernek a tetszését ez nem nyerte el, inkább csatlakozott a Cerberushoz, aki ajánlott egy sokkal inkább az ízlésének megfelelő munkát: a Normandia SR2 irányítását.

Eleinte meg van elégedve a munkakörülményekkel, a katonai rendszerek hasznossága keveredik a civil szféra kényelmével. Aztán találkozik EDI-vel akivel eleinte sokat vitáznak, majd később „Plátói együttműködés” alakul ki a kettő között.

Háttér (Mass Effect 3):

Joker biztosan szerepelni fog a következő részben is, mint a szövetségi Normandia SR2 pilótája.