Született: 2137-benDavid Anderson Kapitány

Háttér (pre-Mass Effect):

Az első aki elvégezte az N7-es kiképzést az Arcturus állomáson, David Anderson komoly elismerést szerzett magának az Első Kapcsolat háborúban. 2165-ben már az SSV Hastings első tisztjeként szolgált, mikor egy vészhívás érkezett a Sidonról. Az ezt követő események láncolatában többek között Saren Arterius-szal is megismerkedett, kinek köszönhető, hogy nem ő lett az emberiség első fantomja. Nem meglepő ezek után, hogy a kettő nem ápol túl jó kapcsolatot egymással.

Háttér (Mass Effect):

Továbbra is a Szövetség kötelékében szolgált, s hamar kapitányi rangra emelkedett. Egy hajót, az újonnan kifejlesztett és megépített SSV Normandiát rendelték a parancsnoksága alá, a legénységet ő maga választhatta meg. Így került oda Dr. Chakwas, Pressly navigátor, Joker például. És még egy ember, mint a hajó első tisztje, Shepard parancsnok, aki számára mentorként viselkedett Anderson.

Háttér (Mass Effect 2):

Anderson sorsa két részre válik szét. Az első rész végén hozott döntéstől függően (pontosabban inkább attól függően, hogy mit válaszolt a játékos Mirandának), a Tanács tagjává válik, mint az emberiség képviselője, vagy Admirálissá nevezik ki, s úgy Udina asszisztenseként dolgozik.

Háttér (post-Mass Effect 2):

Megelégelve a politikai blamát otthagyja munkáját a Fellegvárban, s Turián segítséggel közös katonai akciót szervez Cerberus birtokolta célpontok ellen. Ekkor kezdődik meg a vadászat a Kaszások által irányítottá vált Paul Grayson után, mely annak halálával ér véget. Meg lenne a bizonyíték a Kaszások létezésére, de a Tanács még ennek sem mer hinni, a Cerberus ténykedéseire kenik a dolgot.