A virtuális intelligencia az átlagos kezelőfelületek sokkal fejlettebb változata. A VI-k számos algoritmussal rendelkeznek például egy beszélgetés szimulálására: lehet hangjuk és avatárjuk is, melyek segítik az interakciót. Bár a VI-k megtévesztő hatékonysággal képesek emulálni a tudatosságot, ennek ellenére mégsem tudattal rendelkező, önálló cselekvésre képes lények.

A VI-ket az otthoni és kereskedelmi számítógépeken operációs rendszerként futtatják. Számos VI ágens is létezik. Az ágensek aprók, és egyetlen szakterületen rendelkeznek kiemelkedő tudástárral. Sokan használnak ilyen VI-ket személyi titkárként: fogadják a hívásokat, találkozókat hoznak össze és intézik a gazdájuk ügyes-bajos gondjait. Akad olyan is, aki keresésre használja a VI-ket, hogy az extranetről információkat gyűjtsön számára.

A kereskedelmi VI-ket szinte minden kereskedő és bolt árusítja. A divatcégek és hobbiboltok gyakran készíttetnek maguknak szakosodott VI-ket. Bár szigorúan tilos élő személyeket emulálni, a régen elhunyt, híres személyiségek rekonstrukciója engedélyezett.

Avina