A térköz reléket a protiánok alkották. Ezek a szerkezetek fejlettebbek bármelyik ma is élő faj legfrissebb technológiai újításánál. Hatalmas építményekről van szó, melyek elszórtan találhatók meg a csillagok közt. A térköz relék képesek létrehozni olyan súlytalan folyosókat, melyeken átkelve a hajók hatalmas távolságokat tehetnek meg egy-két másodperc alatt. Szokványos F+ hajtóművekkel ezek az utazások évtizedekig, vagy évszázadokig is eltartanának.

Az elsődleges térköz relék ezer fényévre is elrepíthetik a hajókat. A galaxis egyik végéből a másikba is csak pár másodpercig tartana az út ezekkel az ősi szerkezetekkel. Egy szépséghiba viszont akad: egy elsődleges relé csak egy másik elsődleges relével áll kapcsolatban, mással nem. Így minden térköz relé két állomás közt utaztathatja a hajókat. A másodlagos relék mindössze néhány száz fényévre tudja elrepíteni a hajókat, azonban választható az uticél: egy másodlagos relé a hatósugarában lévő bármelyik másodlagos reléhez képes elszállítani a járműveket.

Számos inaktív elsődleges relé található a galaxisban, melyek párját ezidáig még nem sikerült megtalálni. Ezeket addig nem aktiválják, míg a társukat meg nem találják. Ez azért van így, mivel senki sem akarja, hogy a békés világokat ismeretlen, ellenséges naprendszerekkel kössék össze.

Mass_Relay_Generic_ME2