Biotikának nevezik azt a képességet, mellyel néhány lény képes manipulálni a sötét energiát, valamint az agy elektromos impulzusaival tömeghatás-mezőket tud létrehozni. Ahhoz, hogy az egyes lények használhassák biotikus képességeiket, komoly kiképzésen és biotikus erősítő beültetésen kell keresztül menniük. Ha ezt megteszik, akkor a gyakorlatban is hasznosíthatják ritka tudományukat. A biotikus képességek relatív erőssége fajonként és személyenként nagyban eltér.

Három ága van a biotikus képességeknek. A telekinézis segítségével a felhasználó tömegcsökkentő mezőket generálhat, így lebegtetheti, vagy eltaszíthatja a tárgyakat. A tömegnövelő kinetikus mezők segítségével mozgásképtelenné lehet tenni akármilyen tárgyat, vagy lényt. A torzítás képesség felhasználói gyorsan változó tömeghatás-mezők segítségével molekuláris szinten széttéphetik célpontjaikat.

A legtöbb szerves faj képes biotikus képességekre szert tenni, bár a folyamat nem mentes a kockázatoktól. A biotika kialakulásához méhen belüli nulladik elem sugárzás szükséges. Ennek következtében végzetes rákbetegség is kialakulhat a magzat idegrendszerében.

A biotikus képességekkel rendelkező lények az idegrendszerükben található nulladik elem csomók segítségével képesek manipulálni a tömeghatás-mezőket. Az erősítők használatával a felhasználók összehangolhatják a csomókat, ezáltal felerősíthetik képességeiket.

Az erősítőket műtéti úton beültetett implantátumokba kötik be. Emberek esetében az implantátum általában a tarkóra kerül, hogy minél könnyebben elérhető legyen. A felhasználónak vigyáznia kell, hogy sose legyen szennyeződés a csatlakozók környékén.

Az implantátumokba sokféle erősítőt beköthetnek, és egyre több biotikus mod és kiegészítő kerül piacra mostanában. A legjobb minőségű implantátumokat és erősítőket az aszárik készítik, de a Szövetség L3 implantátumai is igen figyelemreméltók.

Mass-Effect-2-biotic-shockwave