ashley_by_brinx2-d5klzfn2158. április 14-én született ember, vérbeli katonanő.Hosszú katonai múlttal rendelkező nagycsaládból származik. Jól bánik minden fegyverrel, azonban a biotikához és a műszaki dolgokhoz nem ért. Shepard csapatának tagja lesz a Mass Effect első részének Éden Egyes csatája során , amikor is a parancsnok és Kaidan Alenko hadnagy megmentette a gethek elől menekülő Williams altisztet. Ashley-t a csata után áthelyezték az SSV Normandia fedélzetére.

Ashley Williams személyiségét leginkább következő szavakkal lehetne jellemezni – vakmerő, heves és bajtársias. Családi múltjából és tapasztalatinak hiányából kifolyólag Ashley nem bízik az idegen fajokban, de nem is utálja őket. Véleménye szerint az emberiségnek nem kéne annyira a Fellegvár Tanácsra támaszkodnia.  Kemény , makacs karakter aki a folyamatos kalandok során megmutatja női és gyengéd oldalát is. Azt hiszem nála tökéletesebb nőt nem is kívánhatnának a férfiak , ha csak nem húz a szívünk más faj női karakterei felé.

Ashley Williams a Mass Effect : Foundation képregényben is feltűnik , a játék során mindhárom epizódjában szerepel a szexi katonanő .

Azonban csak a ME1 és ME3 során gazdagítja csapatunkat,  akinek szívét szintén el tudja rabolni Shepard , ha őt választjuk a szerelmi szálunk főszereplőjének. Ash hangját Kimberly Brooks szinkronizálta.