Salarian

Sur’Kesh – szülőföld

A második faj, akik beléptek a Fellegvár Tanácsba.A szalariánok melegvérű kétéltűek, anyagcseréjük pedig észvesztően gyors. A szalariánok gyorsan gondolkodnak, gyorsan beszélnek és gyorsan mozognak. Az ő szemükben a többi faj tompa gondolkodású és lomha. Sajnos a hipergyors anyagcseréjük miatt az élettartamuk is igen rövid. 40 év feletti szalariánt látni igazi ritkaság.

A szalariánok felelnek azért, hogy a primitív krogan fajból katonák lettek a Rekni háborúk során. Századokkal később szintén ők voltak azok, akik kifejlesztették a reprogátló nevű biofegyvert, mellyel a turiánok elfojtották a Krogan Lázadást.

A szalariánok kiváló megfigyelők, gondolkodásuk pedig távolról sem lineáris. Ezen képességeknek nagy hasznát veszik kémkedés, illetve kutatás során. Folyamatosan kísérleteznek és új dolgokat találnak fel. Általánosan elfogadott és közismert tény, hogy a szalariánok mindig többet tudnak annál, mint amit elmondanak.

 

Katonaság

Elveikben a szalarián hadsereg sokban hasonlít a Szövetség katonaságához: kicsi, önkéntes alapon működő sereg, mely a mozgékony hadviselés elveit követi. Ami  mégis megkülönbözteti a szalariánokat az nem a felszerelésük, vagy a doktrínájuk, hanem a hírszerzési módszereik és hadviselési szabályaik. A szalariánok szerint a háborút még azelőtt kell megnyerni, hogy az elkezdődne.

A közhiedelemben az az elképzelés él, hogy a szalariánok mindent tudnak mindenkiről és ez tulajdonképpen nem áll messze a valóságtól. Háborúban a kiváló hírszerzésüknek köszönhetően az apró hadseregüket a lehető leghatékonyabb módon tudják hasznosítani. Jóval a harcok kitörése előtt tisztában vannak már az ellenség pozíciójával, időrendjével és szándékaival.

A szalariánok összes háborújában ők támadtak először, méghozzá figyelmeztetés nélkül. A szalariánok szerint balgaság volna hagyni, hogy véghezvigye az ellenség az általuk már jól ismert terveket. Külön figyelmeztetni az ellenséget támadásukra pedig egyenesen őrület lenne. Az emberek „addig ne lőj, míg rád nem lőnek” és „üzenj hadat, mielőtt támadnál” elveit elképesztően naívnak tartják. A defenzív háborúkban elképesztő megelőző csapásokat hajtanak végre órákkal azelőtt, hogy az ellenség megtámadhatná őket.

Biotikát  szinte egyáltalán nem használnak a szalarián hadseregben. Azok, akik ilyen képességekkel bírnak, túl értékesek ahhoz, hogy közvetlen harcba bocsátkozzanak az ellenséggel és így a hírszerzéshez küldik őket.

A szalariánok tudják, hogy bár képesek megvédeni magukat szinte bárkitől, mégis csak kis halak a cápákkal teli medencében. A túlélés érdekében szoros szövetségben állnak náluk sokkal erősebb népekkel, mint például a turiánokkal. Az elején nem jött ki egymással a két faj a krogan lázadás miatt, de a szalariánok mindent megtesznek azért, hogy a turiánok kedvére tegyenek. Épp ezért, ha valaki megtámadja őket, az számíthat a turiánok válaszcsapására.

 

Akciócsoportok

A szalariánok akciócsoportjait KFCS-nek, vagyis Különleges Feladatok Csoportjának nevezik. A KFCS vezetői egymástól független sejtként működnek, feladataik igen változatosak:terrorelhárítástól kezdve, a beszivárgáson át, felderítéseken és merényleteken keresztül egészen a szabotázsig mindenre kaphatók.

A KFCS egy proaktív szervezet, mely azelőtt véget vet a potenciálisan veszélyes trendeknek, mielőtt azok mozgalommá nőnék ki magukat. Jelenleg is legalább egy tucatnyi sejt működik a Terminus Rendszerben beépülve a bűnözők közé, fokozatosan ellentéteket generálva a különféle bandák közt. A civil elemzők szerint mostanában egyre több fontos bűnöző hal meg a Terminus Rendszerben.

A KFCS tisztjeinek könyörtelen gyakorlatiasságától mindenki retteg a galaxisban. Készek megtenni mindent a küldetés sikere érdekében még akkor is, ha azzal civilek, vagy saját csapatuk pusztulását is eredményezhetik. Számos közös vonással bírnak a KFCS-k és a Tanács Fantomjai.

Mostanában jó néhány új KFCS sejtet hozott létre a Szalarián Unió. A legtöbben úgy vélik, hogy ezeket a sejteket a Terminusba és az Attikai Vonalra küldték, hogy kinyomozzák a Perseus Fátyolbeli geth aktivitás okait.

 

Biológia

A szalariánok igen érdekesek több közt azért, mert rendkívül gyors anyagcseréjüknek köszönhetően beérik napi egy órányi alvással is. Testük és elméjük sokkal gyorsabban működik a többi értelmes fajnál, így állandóan nyughatatlanok és hiperaktívak. Az aktív anyagcsere egyik komoly hátránya, hogy a szalariánok várható élettartama körülbelül 40 földi év lehet.

A szalariánok haplodiploid, kétéltű tojásrakók. A megtermékenyítetlen tojásokból a hímek a megtermékenyítettekből pedig a nőstények kelnek ki. Évente egyszer, egy szalarián nőstény több tucatnyi tojást rak. A szigorú társadalmi szabályok szerint csak bizonyos hányadát lehet megtermékenyíteni a tojásoknak, így a faj 90%-a hím egyedekből áll.

A szalariánok fotografikus memóriával rendelkeznek és szinte soha nem felejtenek. A faj sajátja továbbá egy olyan pszichológiai lenyomat, mely azokéhoz hasonló, akiket ismertek gyerekkorukban. A szalarián tojáskeltés egy fontos rituálé, melyben a klán Dalatrassza (mátriárkája) elzárja magát a tojásokkal. Így a fiatal szalariánok pszichológiai lenyomata hasonlítani fog a klán fejéhez és teljesítik a mátriárka kéréseit.

A leányok keltetése során az anya és apa klánjainak Dalatrasszai is jelen vannak a lenyomatoláskor. Így az utódok mindkét családhoz lojálisak lesznek és ezzel biztosítják a politikai egységet.

 

Kormány

A szalári állam hivatalos neve a Szalári Unió. Az uralkodói család nőági vérvonala szövevényes hálót alkotnak, amelyek meghatározzák a politikai szövetségi viszonyokat is.

A szalári politikai világ sok szempontból a középkori Európa nemes családjainak kapcsolatrendszeréhez hasonlít. A kormányzási struktúra hűbérbirtokokra, báróságokra, hercegségekre, bolygókra és csillaghalmazokra oszlik. Ezek persze emberi elnevezések, a szalári megfelelőjüket lehetetlen kimondani. Mindegyik területen egy Dalatrasz uralkodik, aki mátriárka és családfő egyben és ezek az úrnők egyre nagyobb befolyásra tesznek szert a szalári politikai hálózatban.

Egy szalári klán első köre hozzávetőleg 100 tagot számlál. Ide tartoznak a szülők, testvére, bácsikák, nénikék és unokatestvérek. A következő körben jönnek a másodágú unokatestvérek és a többiek. A második körben körülbelül 1000 fő található meg. A negyedik vagy ötödik körhöz elérve egy szalári klán már milliós létszámú. A szalárik az első körhöz a leghűségesebbek. Ez kifele fokozatosan csökken. Fotografikus memóriájuknak köszönhetően a szalárik képesek megjegyezni az összes rokonukat.

 

Kultúra

A kevés szalári nőt hagyománykövetés és tisztelés céljából kolostorokban tartják. A hatalmas női Dalatrasszok családfők és politikai iránymutatók. Okos diplomaták, akik otthonuk követendő politikáját határozzák meg. Bár a szalári férfiak igen magas rangot szerezhetnek az üzleti és tudományos életben, vagy a fegyveres erők kötelékében, ritkán van befolyásuk a politikára.

A szaporodási szokásaik miatt a szalárik nem ismerik a romantikát, a szerelmet, a szexuális vonzódást, vagy azokat a biológiai impulzusokat és társasági rituálékat, melyek annyira bonyolulttá teszik az emberiség életét. A férfi-női kapcsolatok a nők csekély létszámának köszönhetően sokkal inkább hasonlít az emberek baráti kapcsolatára.

A szexualitás szigorúan csak a szaporodást szolgálja. Ősi társadalmi szabályok vonatkoznak arra, hogy az termékenyítheti meg a petesejteket, akinek nagyon esélye van leány nemzésére, hogy fennmaradhasson a faj. A megtermékenyítésre általában a szülők családjainak hónapokig tartó tárgyalása után kerülhet csak sor. Egy szalári sem merne ellentmondani ennek a szokásnak.

A szalári nevek igen bonyolultak, a teljes név sorrendben tartalmazza az egyén bolygólyát, hercegségét, bárói és főnöki birtokát, családját, utolsóként pedig a nevet, melyet születésekor kapott.