A Thesszia bolygóról származó aszárikat sokan a galaxis legbefolyásosabb fajaként tartják számon, mivel a protiánok után ők voltak az első nép, akik elsajátították a csillagközi utazás tudományát és a Fellegvár felfedezése is az ő nevükhöz köthető. Az aszárik leginkább eleganciájukról, valamint diplomáciai- és biotikus készségeikről ismertek. Mivel a konfliktusok helyett a békés megoldásokat preferálják, az aszárik akítvan közreműködtek a Fellegvár Tanács megalapításában és felállításában.

Valamennyi aszári egynemű, külsőre női nemi jellegekkel bírnak és anyai ösztöneik vannak. Képesek bármely másik faj bármilyen nemű képviselőjével párosodni, azonban az utód minden esetben aszári lesz, mivel a partnereik génjeit a szervezetük nem felhasználja, hanem csak lemásolja az utód létrehozásához. Párosodás során az aszári és partnere idegrendszere az aktus idejére egyesül. Az egyesült idegrendszer fenntartása komoly mértékű koncentrációt igényel, amiben az aszárik segítségére van természetes biotikus affinitásuk, így könnyebben rá tudnak hangolódni partnerükre.

Az aszárik átlagosan ezer évig élnek, és ez a hosszú élettartam rányomta bélyegét a szemléletükre, gondolkodásmódjukra is – ami más fajok szemében stagnálásnak, konzervatív felfogásnak tűnhet, az az aszárik szemében mindössze egy nem elkapkodott ügy. Életük ezer éve három fázisra osztható: az első a leány, amikor tapasztalatot gyűjtenek és felfedezik a világot; a második az anya, amikor letelepednek és családot alapítanak; a harmadik pedig a mátriárka, amikor visszatérnek az aszári felségűrbe és kiveszik a részük a népük vezetéséből.

1280px-Illium_-_GPD_dealer_goofy_face 1280px-Library_of_asha_asari 1280px-Silver_coast_casino_-_sha'ira Benezia'sPower Careena maxresdefault omega2 tumblr_m25apiGFrw1rskxcco1_1280