Home Egyéb A Mass Effect és a connecticuti mészárlás – FRISSÍTVE!

Mint ahogyan arról talán már a hírekben értesülhettetek, a tegnapi napon Connecticut-állambéli Newyown városának általános iskolájában egy 24 éves elkövető (beteg állat) ismeretlen okok miatt lemészárolt közel húsz embert, akiknek fele még kiskorú volt. Nem sokkal később a gyilkos is meghalt, egyelőre nem tudni, hogy lelőtték vagy önmagával is végzett (kezdhette volna magával is…)

De hogy kerül ez összefüggésbe a Mass Effecttel? A gyilkos az első feltételezések szerint egy Ryan Lazna nevű illető volt, így a felbőszült amerikaiak egyből a nyomába eredetek a facebook-on. Meg is találták, azonban nem sokkal később kiderült, hogy a gyilkos neve Adam Lazna, aki egy bizonyos Ryan Lazna (kétséges, hogy ugyanaz a Ryan Lazna). Azonban így sem volt megállás, amikor is felfedezték, hogy Ryan Lazna like-olta a hivatalos Mass Effect facebook oldalt, és tudjuk már, innen mi következik: „a videójátékok felelősek minden erőszakos cselekedetért; a sátán hozta őket létre; a videójátékokban és a valós életben elkövetett kegyetlenségek tagadhatatlanul kapcsolatban állnak… blablabla” A hivatalos Mass Effect oldalt nem sokkal később el is lepték az ilyen kommentek tömkelegei, amik a játék betiltását követelik. (ironikus a tény, hogy a Fox News pedig magát a facebookot okolja a történtekért)

Kíváncsi leszek, mikor veszik észre, hogy nem foghatnak mindent a videójátékokra. Kérdezzenek meg akárkit, aki játszott már legalább egy lövöldözős- vagy akciójátékkal, hogy ugyan hány gyilkosságot követett is el? A cikket olvasók mindegyike játszott már a Mass Effect legalább egy részével, közelébe kerülhetett olyan játékoknak, mint a Call of Duty, Battlefield, GTA és még sorolhatnám. Tehát aki ezzel játszott, az mind gyilkos (kommentben jelezzétek már legyetek szívesek, ha valamilyen játék hatására megöltetek már valakit…)  Szerény véleményem szerint húsz ember lemészárlásához több katalizátor kell pár geth fejbe  durrantásánál, és a probléma forrása máshol keresendő. Csak a közvéleménynek egyszerűbb a társadalmilag mindig is feketebáránynak ítélt videójátékokra fogni az ügyet, nehogy már véletlen észrevegyék, hogy az sem kizárt, hogy maga a társadalom viselkedése termelte ki a gyilkost. Tekintve, hogy nem is ő volt a gyilkos, csak egyesek könnyen ítélnek, a többi birka meg becsatlakozik… Ezen felül nem ismerjük a valódi gyilkos személyiségét. És ha kis, rózsaszín játékpónikkal szerette tölteni az idejét? Akkor az erőszakos játékpónik fognak brutális gyilkosságokhoz vezetni?

Ki mit gondol az ügyről? Vezethetnek a játékok gyilkos őrülethez? Vagy csak társadalmi fabrikáció az egész?

UPDATE #1 – Időközben, bár a hatóságok nem erősítették meg, a hvg.hu közölte, hogy az ámokfutó Adam Lanza, míg Ryan Lanza a bátyja, és semmi köze az egészhez. (A fent jelölt linken érdemes az esethez kapcsolódó többi hírt is elolvasni a tisztánlátás végett.) (whiteraven)

26 Hozzászólások to this post
  1. Csak egyszer fogom leírni! EZ KÉREM EGY ABSZURD BAROMSÁG!!! Bár ebből az látszik sajnos, hogy az amerikai emberek mennyire szük látókörüek, és mennyire vezethetőek, és főleg mennyire egyéntelenek, vagy nem is tudom hogyan fogalmazzam ezt meg. Tipikus birkacsorda effect egy elkezd bégetni, azt csinálja a többi is utána… Érdekes én nekem anno első játékaim között volt a wolfenstein 3d pl. mégse kaptam elő a sulitatyóból a duplacsövest és küldtem fejbe a tanárt amikor egyest kaptam…. A szomorú az, hogy ez az amerikai átlagember, ezt úgy mondom, hogy van amerikai ismerősőm, volt nyelvtanárom, és ő marhára nem ilyen nézőpontú, és ami még szomorú, hogy erre az egészre a politika is rátesz egy nagy lapáttal….. Hilary Clinton ugye ismerősen cseng a név???? 😉 Kész erről többet nem is akarok mondani/írni, mert nem tudom mi lenne ebből az egészből, várjunk csak de… Ok. akkor fejezzük be a játékpisztolyok gyártását, és forgalmazását, és mindenkit aki ebben abusiness-ben benne van mészároljunk le, és égessünk el, sőőt még a családtagjaikat is…. Hogyne persze… Inkább azt kéne megnézni, hogy hány amerikai gyerek lessz pl. drogos, vagy egy banda tagja csak azért mert kedves munkával elfoglalt anyuci-apuci nem ér rá, hogy 5-10 percet beszélgessen a kedves gyerekével pl. amikor munkából hazaér mondjuk…. Aztán hopp bandaháborű vagy csak egy „piti” lopás, és hopp jön a „SZEMÉT RENDŐR LELÖTTE A GYEREKEMET” szöveg…. Itt nem a mass effect, és ami abban van tehet erről, ráadásul ahogy az lelett írva, nincs is meg még az igazi tettes, ebből nekem az jött le, hogy a média szokás szerint kavarta a végterméket, mert ezzel majd mekkora nézettségük lessz…. Szánalmas…. Úgy az egész ahogy van….

  2. Tetszik, hogy felhoztad a pónis dolgot, mert komolyan mondom már én is kinézném a világból, hogy egyszer majd arra is ráfogják az ilyesmit. Biztos hallottatok már a My Little Pony-t övező rajongásról, ami terjed az interneten… Tényleg kíváncsi vagyok, mikor jön elő egy nevenincs akárki valami ilyenhez hasonló „kutatási eredménnyel”:

    „A kisgyerekes dolgokkal való foglalkozás, mint pl. a nagykorúak körében is viszonylag sok figyelmet kapó My Little Pony című animációs sorozat rendszeres megtekintése, és az érte való rajongás az emberekben jobban elnyomja az erőszakos, agresszív viselkedést, ami egyszer kitörhet belőlük és egy egészséges dühöngésnél sokkal súlyosabb dolgot követhetnek el, akár gyilkossághoz is vezethet a dolog. Tehát minden nem kiskorú My Little Pony rajongó potenciális gyilkos.”

    Ugyanígy rá lehet aggatni erre is az ilyesmit, csak a videojátékok ilyesfajta kritizálásának már viszonylag nagy múltja van. De tényleg nem lepődnék meg, ha egyszer a pónik kerülnének előtérbe egy gyilkossággal kapcsolatban…

  3. Nagyon szomorú hogy a videójátékokra még még mindig úgy tekintenek hogy csak néhány ember játszik velük és hogy azokból mind gyilkos lesz , pedig már a filmeknél is nagyobb szórakoztató ipar lett és mégsem ölik halomra a népet a videójátékos, ennyi erővel aki beül egy moziba megnézni egy filmekre is rá lehetne fogni. Ezeket a problémákat szerintem is a társadalom okozza a videójáték (is) csak egy eszköz ami mögé elbújhatnak és rá foghatják az egészet, de ilyenek szerintem mindig is lesznek.

  4. Nagyon szomorú hogy a videójátékokra még még mindig úgy tekintenek hogy csak néhány ember játszik velük és hogy azokból mind gyilkos lesz , pedig már a filmeknél is nagyobb szórakoztató ipar lett és mégsem ölik halomra a népet a videójátékosok, aki beül egy moziba megnézni egy filmet és később öl akkor ennyi erővel azt is mondhatnák hogy: „azért ölt mert megnézte xy című filmet!” erre is rá lehetne fogni. Ezeket a problémákat szerintem is a társadalom okozza a videójáték (is) csak egy eszköz ami mögé elbújhatnak és rá foghatják az egészet, de ilyenek szerintem mindig is lesznek.

  5. Ennyi erővel a világ összes videojátékát be lehetne tiltani, és ráfogni, hogy káros az egészségre!
    Klasszikus duma.
    Nem tudom, vajon a világon hányan játszottak már lövöldözős-, akció játékokkal, akkor ezek szerint mindenki potenciális fenyegetést jelent a társadalomra.
    Még ha nagyon szar napom is, akkor sem érzek késztetést arra, hogy elővegyek egy M-8 Avangert bemasírozzak a munkahelyre és ritkítsam a jónépet, mintha csak Reeperek lennének.
    A képlet egyszerű: különbséget kell tudni tenni a valóság, és a virtuális világ között! Ennyi!

  6. [Sóhajtás]
    Elszomorító az emberiség gondolkodása, néha már szégyellek ember lenni, de nem csak emiatt, hanem egy rakat dolog miatt is. Azért mert van néhány gyengeelméjű, az nem azt jelenti, hogy az egész játékosvilág gyilkolásba fog kezdeni. Meg alapból, annyi minden kiválthat ilyen gyilkolási kényszert, hogy napestig sorolni lehetne. A gyengeelméjűség alatt azt értem, mikor valaki már nem tud különbséget tenni a valós és képzelt világ között, vagy ha nem tud megbirkózni legbelül a problémáival(például, ha szakít vele a barátja/barátnője). Minden embernek vannak problémái, de mindenki másképpen bírja kezelni őket, valaki egy relatíve kis probléma miatt is becsavarodhat, amin más simán túllép. Ezt még befolyásolja a szülői neveltetés, a gyerekkorában átélt dolgok, vagy akár egy örökletes tulajdonság is.

  7. Általában akik hisztiznek azoknak fogalmuk sincs arról milyen játékról is van szó,nekik úgyis mind az ördög műve,még egy cod-ra vagy bf-re lehet mondani,hogy csak gyilkolás van benne,de akik ismerik a ME-t azok tudják,hogy vannak benne olyan dolgok amik az összetartásra,rasszizmus elutasítására(ezt a játékban az idegenekkel szemléltetik és több példa is van rá)ösztönöznek.

  8. Én is évek óta játszom olyan PC játékokkal amik agresszívak és egyáltalán nem érzek késztetést arra hogy valakiben kárt tegyek.
    A dühömet kiváltó okot szüntetem meg és nem hagyom összegyűlni a dolgokat.
    Barátok,rokonok segítségét kérem ha szükséges.
    ———————————————————————————
    Szerintem egyáltalán nem a videó játékok okolhatóak az agresszív,pszichopata ,stb. egyének vagy csoportosulások mentális állapotáért és tetteiért.
    ——————————————————————————
    Ha a társadalom nem tud megoldást találni a cikkben is szereplő hasonló egyének problémájára(legyen ez mentális,anyagi,stb.)
    akkor csak szimplán kisz*rja és otthagyja őket azaz nem foglakozik velük.
    Amikor pedig az illető olyan tettet hajt végre ami nem egyezik a társadalom által elvárt normával akkor a társadalom nem hogy szembesülne a saját maga által okozott hibával hanem keres egy a hibáért okolható tényezőt legyen az akármi és a nyakába varrja az egészet.
    Ez az okolható tényező lehet egy közösség vagy pedig egy élettelen tárgy(esetünkben videó játék).

  9. Cikk: Óriási… de tényleg. Még egy őrült ember, még több szerencsétlen halott és egy „boszorkányüldöző” tömeg. Köszönjük emberiség… de tényleg. Miért nem vagyok meglepve?
    Bűnbakot keresnek, hol ott bele kéne nézzenek a tükörbe. Mi emberek tesszük a saját fajtársainkat ilyenné. Őrülté, beteggé, gyilkossá. Nem egy játék…

    Blasto és Massiv:Jó, hogy felhoztátok ezt a masszív póni kérdést. Érdekes olyan cikket még nem láttam, hogy valaki azért gyilkolt. Lévén azért mozgunk a netes társadalomban egy keveset azért láthatjuk ezek a póni fanok mit művelnek… Előbb nézném ki egy ilyen fanatikusból, hogy belekezd valami lövöldözésbe, mert beszóltak az Ő nevetséges (szerintem abszurd) sorozatának. Én azt is ki bírnám nézni a társadalomból, ha valaki a pónis kérdésre fogna egy ilyen mészárlást, Ő kerülne ki bűnösnek xD
    Végére… SZÁNALOM ez az egész.

  10. (Esetleges durva szavakért előre is elnézést!)
    Ahogy előttem többen is mondták már, attól, hogy valaki szeret egy videojátékot, vagy filmet nem potenciális gyilkos. A filmekre/videojátékokra/elmeállapotra azért szokták ráfogni az ilyesmit, hogy enyhébb büntetést kapjon az elkövető és sajnos sokszor ez be is válik. Azért kíváncsi lennék, hogy hány éves ez a degenerált, utolsó véglény, akiről szó van. Nagy eséllyel olyan gyerekből lesz később bűnöző, akit le se tojnak a szülők, mert a karrierjük, vagy valami más fontosabb számukra, vagy a „baráti” köre megrontja (ami szintén visszavezethető a szülői nemtörődömségre). Ne adj isten elmebeteg pedig olyanból válhat aki sajnos születésétől fogva küzd ilyen problémákkal, vagy pedig a szülő annyira szigorúan fogja, hogy a gyermek elméje összeomlik, mert nem bírja tovább (napi verések, csak úgy pl.) és felőrlődik. Legnagyobb eséllyel olyanok kezdenek később vérengzeni, akiket személyes sérelem ért a közössége részéről (gúnyolódások, sértegetések, verések) és az otthoni terror rátesz erre egy lapáttal.
    Könnyebb egy olyan dolgot vádolni, mely nem tudja magát megvédeni, hisz nem tud tanúskodni egy bíróságon a saját védelmében. Ahogy Lord is mondta: „Amikor pedig az illető olyan tettet hajt végre ami nem egyezik a társadalom által elvárt normával akkor a társadalom nem hogy szembesülne a saját maga által okozott hibával hanem keres egy a hibáért okolható tényezőt legyen az akármi és a nyakába varrja az egészet.”

    Másik érdekes adalék: érthetetlen módon az amerikaiak csak utólag, az ilyen borzasztó események után tudnak károgni, addig nem is érdekli őket, hogy esetleg a 10-12 éves Jimmy milyen filmet néz otthon, vagy mivel játszik. Ha szétloccsan egy ember feje: oké. Ha erotikus, vagy pornográf tartalom kerül a szem elé: sátán szülte dolog! Az amerikai hülyeségnek egyszóval nincsenek határai…

  11. Háát én már meggyilkoltam egy legyet amiért az orromra szállt és meghaltam a Mass Effect 2-be! 😀

    Komolyra fordítva sztem egy vicc az egész, és azok akik ezt mondják hogy így rossz a videojáték meg úgy rossz azok azért mondják, mert 1: aztse tudják mi az a számítógép, X-Box stb., 2: nemtudták végigjátszani és ezért nemtetszik nekik 😀

  12. No amit én olvastam tegnap:
    Azt hiszem a gyereknek vmi szellemi betegsége volt(talán enyhe autista)Azt hitték először hogy a bátyja ölt,mert az ő jogsijával hajtott a sulihoz.
    nagyon sajnálom a gyerekeket,néztem képeket,mélyen megrendített.
    csatlakozom az előttem szólókhoz,nem a videójáték az oka,csak az emberi butaság,gyengeség.
    korábban olvastam egy cikket-kicsit morbid lesz-,hogy azért pereltek be egy gyártót amerikába,mert egy nő a mikróba szárította a macskáját fürdetés után,és kimúlt szegény.A használati utasításba ez nem volt tiltva,így hát nyert.
    abszurd….
    De ez Amerika.

    sajnálom szegény gyerekeket….

  13. Véleményem röviden: Az emberek hülyék. Ez tény.

    Kicsit részletesebben:

    Sajnálatos az ilyen mészárlás, anno az új Batman filmnél volt szintén egy ilyen, ott érdekes, hogy nem a filmre fogták az esetet, mégis elgondolkodtak azon, hogy leveszik egy időre a filmet…
    Ha én FaceBook-on like-olom a Jézus/keresztény oldalt (gondolom van valami hasonló), majd mészérlásba kezdek, és megtalálják a facebook oldalamat, akkor vajon a vallást hibáztatnák az emberek a mészárlásért?
    Nem vagyok hívő, sőt… De ez most nem lényeg. Szóval? Betiltanák az egyházat? Nem hiszem… Pedig jó pár ember halt meg a vallás miatt, mégis még a mai napig fontos az emberiség egy részének.

    Persze egy „játékot” könnyebb betiltani, mint egy vallást, de érdekes, hogy a keresztény hívő terroristák/mészárlók valahogy soha nem vonták maguk után a vallás utálatát… Bezzeg, ha az arabok csinálnak valamit, akkor a vallásuk szar, meg nem tudom mi. Számukra meg lehet, hogy a keresztény vallás az.
    Az arabokat persze terroristázzák, de ha keresztény, akkor ő biztos nem a vallása miatt tette amit tett…

    De vissza a Mass Effect-hez.
    Itt megint azok nyivákolnak a csúnya rossz játékok miatt, akiknek fogalma sincsen arról, hogy mik is ezek.
    A Sátán műve? Idióták…
    Ez is egy művészeti forma, önkifejezés, egy jó ötlet megvalósítása, pénzkeresési lehetőség.
    Mára nagyobb a játékipar mint a szarabbnál szarabb filmeket (tisztelet a kivételnek) készítő filmpiac, de ott szabadon mutogathatnak bármilyen brutális jelenetet…

    Persze, játék közben mi vagyunk a szereplők, mi irányítjuk a főszereplőt, ezzel jobban beleéljük magunkat az eseményekbe. Mi húzzuk meg a virtuális ravaszt, mi vágjuk el a virtuális torkokat, és mi adunk parancsot a virtuális seregünknek a támadásra.

    De ettől nem leszünk gyilkosok!

    A játékok olyanok mint a filmek, vagy a könyvek: Kiszabadítanak minket a komor hétköznapokból, kipróbálhatjuk magunkat egy másik világban, aho azok lehetünk, amik csak akarunk.

    És ha valaki jobban beleéli magát, az baj?
    Én sokféle játékkal játszottam/játszok, és szinte mindegyik világában elmerülök, beleélem magam, eggyé válok az adott főszereplővel.
    Vannak akik beöltöznek kedvencüknek, mert a virtuális azonosulás már nem elég nekik.

    És vannak olyanok, akik már eleve labilis természetűek, akik agresszívak, erőszakra hajlamosak. Lehet, hogy 20 évig csendes, visszahúzódó életet él, aztán egyik nap fogja a láncfűrészt, és lemészárol mindenkit, akit csak ér.

    A játékból meríthet ötletet, bátorságot, de nem az fogja rávenni, hogy gyilkolj igazából is, mert az jó…

    A játék maximum a detonátor lehet egy már ketyegő bombához, aminek a visszaszámlálója amúgy is egyre közelebb ér a 0-hoz.

    Szóval nem a játékok miatt lesz valaki gyilkos, hanem azért, mert erre hajlamos, valami agyi baja van, vagy olyan hatás érte az élete során, ami miatt gyilkolásra szánja el magát.

    És az nem tűnt fel senkinek, hogy az ilyenek nagy része végez magával a mészárlás végeztével?
    Mi van, ha ekkor tér vissza a normális énjük, és látván a pusztítást, amit végez vitt, végez önmagával, amolyan megbánásként?
    Persze lehet, hogy ez hülyeség, de mi van, ha nem?

    Az ilyen cselekedetek után mindig keresik a bűnbakot, és általában az lesz az, akit/amit nem ismernek. Mert az szerintük csak rossz lehet…

    Nem tudni miért tette, de ami biztos, hogy az ember hibája az ilyen, nem másé. Lehet, hogy nem pont a gyilkosé, hanem a szülőé, aki 10 évig verte, vagy az osztálytársié, akik csúfolták évekig, vagy a főnökéé, aki lenézte a munkáját.

    Szóval az emberiség a hibás, nem pedig a filmeké/játékoké/stb.

    Az emberekbe bele van kódolva a pusztítás, a háború.

    Ezért nem lesz soha béke a Földön, csak akkor, ha az emberiség eltűnik innen.

    Arról nem is beszélve, hogy a fegyvertartással kapcsolatban szigorítást nem sokan kérnek ott sem…
    Pedig ha nincs fegyver, nincs ilyen tragikus esemény…

  14. Érdekes, hogy az amerikai pógárok jobban szeretik, ha a videójátékokban fröcsög a vér és árad a brutalitás, mint pl. ha dugnak.

    Másrészről, egy játékra rákenni sokkal egyszerűbb, mint mondjuk azt mondani, hogy a szomszédom is lehet ilyen gyilkos hajlamú, akit félévente 1x látok és a nevét sem tudom… Egyszerűbb, mint azt észrevenni, hogy azokkal, akikkel naponta találkozom, beszélgetek, milyen sekélyes és felszínes is lehet a kapcsolatom – talán észre sem venném, hogy mekkora aberrált barmok.

    Ez nem hülyeség. Ez a „nem mi, hanem ők” esete: a „másokat” sokkal könnyebb és egyszerűbb felelőssé tenni valamiért, mint „minket”, akik inkább shotgunnal kapálunk a kertünkben, minthogy korlátozzuk a fegyverhez jutás lehetőségét, odafigyeljünk egymásra és kiszűrjük azokat, akik veszélyesek a közösségre – vagy legalábbis ne adjunk nekik okot ilyesmire.

  15. Én a Mass Effect 3 befejezésének indíttatására majdnem megöltem a játék készítőit, de aztán inkább mégsem.

    Furcsa egyébként ez a lincshangulat, meg úgy alapvetően a hozzállás az egészhez. Tragédiák történnek – és nem azért vannak, mert „kizárjuk Istent az iskolákból”, meg mert vidójátékokat játszunk. 😐

  16. amúgy nekem olyan érdekes hogy minden ilyen dolog csak amerikában történik -.-.és akkor egyből fú nehogymá az amerikai rendszerrel legyen a baj gyorsan keressünk rá valamire amihez köze volt és kennyük arra . Én is évek óta játszom brutális játékokkal még is még 1 állatnak se bírnék fájdalmat okozni .

  17. Sziasztok,

    Bocsánat, de nem olvastam végig az összes hozzászólást.
    Mit várunk olyan emberektől akiknek bele kell írni a visszapillantó tükörbe, („ez nem az amit látsz” vagy valami hasonló), de még sorolhatnánk a sok baromságot amit egy
    épeszű ember nem tesz meg, de a nagy Amerikaiknak fel kell rá hívni a figyelmet, hogy nem szabad!
    És ezek az emberek törnek pálcát bármi felett amit épen feldob csatorna. Én nem vagyok agyturkász vagy ilyesmi,
    de igazuk lehet az előttem szólóknak, akik szerint a gyerekekkel foglalkozni is kell, nem csak annyira, hogy ott a PC vagy az Xbox.

    Üdv.

  18. Ha felszállok az 1-es villamosra több erőszakot látok néha,és hülyeséget,mint az ME-ben
    És én is csak azt tudom mondani amit ti.
    Van erőszakos film,van erőszak az utcán,van a játékokban is erőszak,néha megnézek egy-két gyermekeknek szánt filmet és 1 perc után nem bírom tovább.Már 10 éves gyerekek úgy beszélnek erőszakról,mintha 40 évesek lennének.A mai világban sajnos ez már hétköznapi,de ha a nép megilyed keresni kell egy bűnbakot,hogy béke legyen.
    Írás közben eszembe jutott az Omega,ahol mindennapos a gyilkolás az utcákon.De akkor ott van a Prototype 2,ahol mész az utcán,és azt ölsz meg,akit akarsz legyen az jó,vagy rossz fiú.A ME-ben nem véletlenül van Paragon és Renegád oldal,hisz annak segíthetsz,akinek akarsz,adakozhatsz stb.
    Ha valaki felmegy Youtube-ra és beírja,hogy erőszakos játék biztos nem az ME lesz az első oldalon.

  19. az a baj hogy az emberek átakarják hárítani a feltehetőleg, a srácot lefogadom utálták a suliba és egyszerűen bekattant. Amúgy meg az ember ilyen, erőszakos . Én nem akarok mutogatni de egy játék nem adja vissza annyira az erőszakot, de a FILMek na én arra összpontosítanék, de nem akarok mutogatni.

%d bloggers like this: