Home Egyéb Mass Effect 3: Extended Cut információk és megjelenés

Bizony, elérkezett várva várt nap, hivatalosan is bejelentették az ME 3 botrányos, plothole-okban gazdag befejezését orvosolni hivatott Extended Cut DLC-t. A csomag teljesen ingyen válik letölthetővé helyi idő szerint június 26 (kedd) este, mindhárom platforma.

No de nézzük, milyen újdonságok is várnak ránk az érkező DLC keretében:
új bejátszások és jelenetek a végkifejletben
– a döntéseink nagyobb súlyt kapnak (ezúttal remélhetőleg valóban – a szerk.)
– számos, nyitva maradt kérdésre kapunk választ, hogy a végkifejlet kielégítőbb legyen
– az epilógusban lesz utalás az ME univerzum jövőjére
– fontos tudni, hogy a játék befejezése nem változik meg, csak kibővítésre kerül
– az Extended Cut DLC-t a Cerberus bázis ostroma előttről kell játszani, hogy teljes pompájában élvezhessük
– az Extended Cuttal megnyílik az út a többszöri végigjátszások előtt, mivel számos más döntésekkel máshogy alakul majd a galaxis jövője (nem valami ilyesmi volt az ME 3 promó szövegében is? – a szerk.)
– a DLC közel 2 GB nagyságú lesz

Ennyit tudni róla. Nincs más dolgunk, mint várni keddig, amikor aztán kiderül, hogy az Extended Cut beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Ha igen, örülünk, hogy megmenekült a Mass Effect, ha nem, akkor fennáll a veszélye, hogy a BW és az EA további támadásoknak néz elébe… habár szerintem mind az első eshetőséget pártoljuk.

Valamint itt egy interjú is az ME fejeseivel, Casey Hudsonnal, Mac Waltersszel és Jessica Merizannal:

59 Hozzászólások to this post
  1. Természetesen 26.-án délután megyünk le egy hétre Jászberénybe nyaralni. EZAZ
    Amúgy vicces, hogy a teljes játék csak nyár elején jelenik meg. Mindenesetre kíváncsi leszek, mi lesz benne. Szerencsére mire hazaérek, már mindenki által ki lesz vesézve az egész, végig se kell majd vinnem 😀

  2. Bosszantó, hogy folyton fogalomzavar van.
    „A befejezés nem változik meg” – nem a túrót, ez a DLC pont erről szól… Úgy értem, ha a befejezésen az utolsó videó utolsó képkockáját értik, akkor lehet, hogy az nem változik. De a „befejezés”, a játék fináléja marhára más lesz, már csak azért is, mert végre abban is szerepet kapnak a korábbi döntéseink.

    Jó lenne vmi okos embert felvenni BW-hez, aki meg tudja úgy fogalmazni a dolgokat, hogy azok egyértelműek legyenek az olyan idióták számára is, mint én.

  3. Véletlenül sem akarok tiszteletlen lenni, de szerk. csukott szemmel és füllel játszotta végig a játékot, ha szerintük nem volt nagy súlya a döntéseinknek a játék teljes hosszában… attól hogy nem a végén csattant minden, a játék alatt folyamatosan kerekedtek ki korábbi döntésink!
    Mindenesetre én is nagyon várom a DLC-t, meglepet, hogy hirtelen így a semmiből bukkant elő újra a hír róla, sok havi csend után, és már meg is jelenik!

    • A jelenlegi befejezés nem árulkodik egyáltalán ilyen agyafúrt logikáról.
      Egy ilyen befejezés nyilván az egyik legjobbá tenné a játékot, de ezt már sok helyen leírták (az IT ötletét is).

      De jelenleg nincs ilyenünk, és IMO nem is lesz.. ui. a játék befejezésén nem változtatnak, vagyis a játék végén meghozott döntés, miszerint R, G vagy B, nem fog más jelentéstartalmat hordozni, mint eddig).

  4. Érdekes. Ami viszont nagyon érdekes, hogy kibővül a jelenlegi és több befejezés, valamint, hogy kb. 2gb lesz a történet. Nekem ez nagyon gyanús. Főleg, hogy új jelentek és bejátszásokról beszülünk, ami nem hiszem, hogy kb. 2 gb lenne. Főleg, hogy nézzük a Shadow Broker DLC nagyságát. Több végkifejlet, de a befejezés nem változik? Ellentmondást érzek, bár lehet hogy nincs, de nekem ez nagyon gyanús. Elvileg olyan anyagokról beszélünk, ami nem igényel 2 gigát. Bizakodni kezdtem. Lehet, hogy végül még is bejátsszák a Sulykolás történetet? A méretét nézve nem csodálkoznék.

  5. Nem a vég kifejlettel volt a legtöbb embernek problémája, hanem a Cerberus központ támadás utáni meg válaszolatlan kérdések miatt. Meg az is közre játszik,hogy 2-rész az év játéka lett és olyan hibákat követtek el 3-ik részben amit egy ismeretlen játéktól sem néznek el a kritikusok nem pedig egy folytatástól.
    SPOILER VESZÉLY!!!
    1.Geth VS. Quarian konf. csak mentett karakterrel lehetett teljesen megoldani, srác a végén valami ilyet mond, hogy minden mech.életforma meg semmisül aha Normandya, EDI-vel akkor mi-van?
    2. mit keresett a végén 2 olyan szereplő akinek semmi keresni valója Shepard-nál
    3. És amit minden újság köz röhej tárgyává tett
    elpusztítani a Mass reléket és folytatni szeretnék a történetet ez olyan mintha Csillagkapu sorozatban elpusztítják a csillagkapukat és ekkora koppintásról még nem is láttak sehol.

    Story: Csillagkapu Mech. életforma elárassza a galaxist
    egy ősi nép fegyvere viszont megállítja őket hmm.., de nyitva kell lenni minden csillagkapunak gondok emberek tudják hol a szuper fegyver írásjelek megfejtése az ellenségnél vannak és szövetségre lépnek. hmm
    Sam apja bekapcsolja a gépet de rövidesen meghal nem bírja a kukac hmm
    Bhaal- nak fegyverre van szüksége,
    Sam elakarja pusztítani csak a Replicatorokat hmm

  6. Sajnos holnap addigra már Sopronban leszek VOLT-on 🙁
    Vajon megsértődne a barátnőm, ha nem mennék le vele holnap, hanem megkérném, hogy vigye le és állítsa fel a sátramat, én meg szerda reggelig lejátszanám az Extended Cutos befejezést mind a 4 karakteremmel?
    Kulcsfontosságú kérdés, hajlok ám a Renegát megoldás felé, hehehe…

  7. !!!SPOILER!!!

    (éppen ezért a szavak jobbról balra, a szavak sorrendje viszont balról jobbra olvasandó, hogy véletlenül se pillantson rá senki)

    rák za tréődi sé a tréznép tima ketlöeleb, bbeseynégi ed támlatrat evtniket arbbávot si láturb egneyg, isáiró sádólasc témsi

  8. Örülök, hogy ennyire bejött neked a cucc Szuperpocok, de nekem továbbra sem tetszik. Messze igényesebb munka, mint amit eredetileg kiadtak a kezükből, de:

    !!!SPOILER ALERT!!!

    Amikor Harbringer tűzszünetet tart, hogy a Normandy felvegye a csapattársakat az brutál gyenge.

    Nekem pl.: beadta visszaemlékezésnek Thane Kriost (ME3-as C-Sec-es háttérrel) mielőtt beleugrottam a ződsugárba, pedig mivel importált mentés nélkül játszottam benne se volt a játkéban.

    Én a Szintézis befejezést választottam, az felülírt minden korábbi döntést, mivel totális utópiát csinált az egész galaxisból, szóval az hogy meghalt Mordin, Wrex, Eve, Miranda és még sokan mások, a getheket kiírtottam (nincs mentésem box-on szívtam is a fogam),
    valamint az újáépítésben önkéntesen résztvevő Reaperek és az ezt elfogadó népek (mivel nemcsak emberek) nagyon nem jöttek be, olyan mintha ezzel minden érzelmet is kiírtottam volna, nem érdekel senkit hogy lemészároltak mindenkit.

    Youtube-on megnéztem a Control, Destroy valamint a Refusal (választásnál lődd le a kiscsávót) endingeket mindegyik elfogadhatóbb mint a Synthesis.

    • Semmi kivetnivalót nem találtam az egészben.
      A Harbingeres rész tényleg gáz viszont. Fogjuk rá, hogy neki arra kellett koncentrálnia, hogy senki se érje el a beam-et 😀

      „meghalt Mordin, Wrex, Eve, Miranda és még sokan mások, a getheket kiírtottam (nincs mentésem box-on szívtam is a fogam),
      valamint az újáépítésben önkéntesen résztvevő Reaperek és az ezt elfogadó népek (mivel nemcsak emberek) nagyon nem jöttek be, olyan mintha ezzel minden érzelmet is kiírtottam volna, nem érdekel senkit hogy lemészároltak mindenkit.”

      Igen. Azon kellemeset röhögtem, hogy az Aratók segítenek az újjáéptésben, viszont láthatjuk az ebből eredő hasznot, és ez tetszik. De szerintem ne játék utáni bejátszásokra koncentráljatok, hanem a Catalyst-al való beszélgetésre. Sokkal hosszabb. Meglehet kérdezni tőle ezt azt 😉

  9. Szerintem egy nulla volt ez a DLC ezek csak „parasztvakitások”
    Én a Destroy Endingre mentem.
    Szép és jó a mese.

    ————–SPOLIER——————

    Miért nem tudunk többet Shepröl aki a romok között még fetreng???????????????????????

  10. szerintem nagyon szuper lett bár én a kontrol ( jó) befejezést válaszottam bár reflexből meglőttem a kiskölyköt és amikor megszólalt a harbringer hangján nos majdnem összecsináltam magam és a harbringer tudomásom szerint nem jött le védeni a sugarat hanem egy sima reaper jött le szóval ez is ujjitás és jó h nem kell meghalnia egyik csapatársnak sem a futás közbe. a végén a bejátszások nagyon komolyak lettek és bevallom amikor liara felteszi shepard nevét az elhunytakéhoz azt a részt megkönnyeztem nevessetek ki de shepard nagyon a szívemhez nőtt bár a kontrol endignél ő magam lett a kreator ha figyeltétek és csak itt nem pusztul el a citadel a többinél igen de a lényeg h mindent megmagyaráztak és nem pusztultak el a relék és ez igy jó jöhetnek a singleplayer dlc-k mostmár. ja és szerintem a normandia kapitánya vagy garrus lesz vagy pedig joker 😀 . a szintézis ending nos az pedig érdekes nagyon érdekes shepard alkotott egy uj DNA-t s ezzel egy uj utópiát s békét az emberek és gépek között. amikor meglövöd a kiskölyköt ending az pedig fatality lett és h liara a bunkerbe mondja az infókat az is nagyon ötletes és lehet látni hogy a reaperek már elhuztak nyertek és liara üzenete még lefogjátszódni egy párszor mig ki nem alakul egy új élet 😀

    mindent összevéve nagyszerű befejezések, remek infók ( kár hogy magyarítás nuku) csak a bioware minden rágalmat és balhét elkerülhetett volna ha ezt 3 hónnap ezelőtt csinálják meg 🙂

  11. Mivel nem votl ma sem és a héten sem lesz időm eleget játszani ahhoz, hogy megfelelő szintre hozzam fel (55%) rol a galactic redinesst ezért bátorkodtam megnézni, mit hoztak össze a BW-sek.

    Nagy pacsi jár nekik, hogy sikerült 2 GB-vel megnövelni a NAGY BÜDÖS LÓF*SZT SEM!

    Asszem, ha holnap befejeztem a munkát, megyek WoWozni 🙁

  12. Senki nem olvassa a BW honlapját „Mass Effect 3 így tökéletes ahogy van” ebből ki mit szűr le ki tudja?Nem kéne állandóan a SP DLC- ék után sírni. Ezt a DLC-sem akarták ki adni, hiszen milyen sokáig védték a vég kifejlettet meg a semmit érő íróikat. ME 2 nagyon sok díjat bezsebelt csak én gondolom azt ha nem is a jó játékkal írja be magát a történelembe hanem egy szaftos botránnyal(botrányokkal), nyernek valamit. Nagyon sok címet már a pletyka szinten így is a Diablo3 viszi. DLC is csak azokra a kérdésekre válaszolt amit a legtöbben feltettek a többi adalék meg szerintem hülyeség.
    Spoiler Veszély!
    Meg nem tudom, hogy megint direkt hagyták benne hogy az öreg mondjon még egy mesét Shepard-ról, azt ígérték hogy a Shepard történetét befejezik a 3-ik részel.

  13. Egy következő játékban tök jó lenne, ha kapnánk egy Kotor-féle amnéziás story-t majd szép lassan kiderülne a karakterünkről, hogy ő maga Darth Revan (csak vicceltem), az derülne ki hogy ő Shepard (megint vicceltem), ami durva lenne ha az derülne ki hogy emberünk maga Harbringer, aki létrehozott magának egy emberi testet így kerülve el a destroy ending okozta hasfájást, de ezzel elveszítené tudásának jelentős részét (emberi agy ugye behatárolt képességekkel bír).

  14. Következő résznek az lenne jó ha megcsinálnák maguk az alkotók sztoriját, akik létrehozták a reapereket. Simán meg lehetne csinálni mondjuk valami hasonló humanoid formák lennének mert pl. nemtudom hányezer évente a genetika kódok ismétlődnének vagy valami hasonló. És megcsinálnák az első szintetikusok öntudatra ébredését. Milyen király lenne már ha kiderülne h a fejedelem meg a hírnök valami nagy vezetők voltak akik reaperek lettek. A csúcspont meg a cycle of extinction létrehozása lenne. Képzeljetek el csatákat az épülő citadel-en!

    • Tényleg nem lenne rossz egy ilyen új game. Az épülő Fellegvár, majd az „elsők” bukása. És folytatásként a Próteai Csillagbirodalom megalakulása.
      Talán lesz ilyen tervben, de remélem a meglévő, és megmaradt karakterek visszatérők lesznek egy későbbi folytatásban. 🙂

  15. segítséget szeretnék kérni.letöltöttem nagy nehezen a dlc-t(egyébként abban sem vagyok biztos,hogy honnan kéne),de jelszót kér a telepítésnél,amit meg úgy kaphatok meg,ha felmegyek egy oldalra.de nem kapom meg.ilyenkor mi a teendő?

  16. Az új endingek 100-szor jobbak mint az eredeti(ek) voltak csak az a baj, hogy 100-szor 0 az 0, mert ha a ME3-at úgy nézzük mintha csak az az egy játék volna az egész sztori (nem létezne az 1. ill. 2. rész) akkor nem is kellene több, de hát egy elég nagy,tartalmas és magával ragadó stb. világot alkottak amihez nem lehet méltón befejezést csinálni.(remélem azért még lesznek próbálkozások)

    SPOILER!!!!!!
    A refusal ending elsőre jónak tűnik, de amennyi logikai bakit és kérdést megválaszoltak az első 3 befejezésből ugyanannyit tettek bele a 4.-be.
    Például:-most akkor a reaperek megnyerték a háborút?
    mert a végső jelenetben a nő azt mondja, hogy: megvívták a harcot így nekünk már nem kell, ezértvan béke-vagy valami ilyesmi
    -A „SO BE IT!” – Harbinger hangján halljuk ez miért van?
    -Liara azt mondja, hogy elvesztették a harcot ez ellentmondás
    -Az új generációban meg volt valaki aki feláldozta volna magát? Mert a krucifixet vagymit másképp nem lehet működésre bírni.

    Személy szerint a control endinget tudom elfogadmi mert mindenki megmenekül kivéve shepardot éshogy valamiféle istenkét maradt fenn szerintem arra utalhat hogy a crucible lemásolta a morális értékeit és átírta a szellemgyerek programját hogy shep-re hasonlítson így egy AI-t létrehozva. Mást nem tudok elképzelni.

    • Csali, sztem a refusal ending könnyen megmagyarázható.
      Sokan panaszkodtak többek között arra, hogy miért kell nekünk mindenképpen választani, miért nem lőhetjük le a gyereket, vagy bármi más. Van három lehetőség, és annyi. Ezért tették bele gondolom a készítők. De nyilvánvaló, hogy még az egyesített flotta sem volt képes legyőzni a reapereket, így a galaxis népei ismét elbuknak. Csakhogy Liara elkészítette azt a fekete dobozt, akárcsak a protiánok, hogy a következő ciklus népei tudják mit kell tenniük. Vszeg ők is megépítették a maguk Crucible-ját, és legyőzték a reapereket,mert ők hajlandóak voltak dönteni. És valamikor 100e évvel Shephard után meséli a történetet. Legalábbis én így értelmezem.
      A So be it azért van, mert mégse akartál választani, és közli a Harbinger, hogy ha így döntöttél, akkor legyen így, mindenki elpusztul.

      • Yordon, elfogadom az érveidet. Lehet, hogy nem jól fejeztem ki maga a „So bi it”-et illetően. Nem az a bajom, hogy mondja -mert meg kell vallani a szőr felállt a hátamon mikor mondta- hanem, hogy miért Harbinger mondja hiszer a Crucible -a kisfiú- nak a részei a reaperek. Nem támadom csak spekulálgatok, próbálom megérteni. Mert most nekem úgy tűnik, hogy mindenkinek megfeleljenek mindenből tettek bele egy kicsit. Egy kis magyarázás, egy kis új befejezés, egy kis indoctrination theory.
        Az is lehet, hogyha sikerül kimaxolni a war assetteket kapunk egy olyan refusal befejezést, hogy a szövetséges flotta legyőzi a reapereket.

        • Nem hiszem, nekem 7000 war assetem volt és így is az jött, hogy nem nyertük meg a háborút. De ilyenkor mindenki elfelejti, hogy egyesített flottából csak 1 van( ez az egyetlen flotta, ami ütőképes és annak is a jó részét szétverték pár óra alatt), míg rengeteg reaper „zászlóalj” van szerte a galaxisban (biztos így is van több ezer egyed belőlük a Föld körzetén kívül)

          • Jó én is valószínűtlennek tartom, de azért egy jó húzás lett volna a Bioware-től, és ez szerintem ez mások fejében is megfogalmazódhatott. Amúgy megsúgom, hogy akár 14 000 war assetet is össze lehet gyűjteni ami barátok között is kétszerese a 7000-nek(multi is kell). De még valószínüleg senki se próbálta.
            Arra meg hogy nem a teljes reaper flotta van a Földnél meg csak előny, csak úgy gondoltam hogyha az egész trilógia alatt mi voltunk a nagykirályok akkor kellene lennie egy „VERY HAPPY ENDING”-nek is.

    • 1: A Kaszások megnyerik a háborút, eltörlik az egyesített flottát a pitschába.
      2: A nő azért mondja, hogy már megvívták a harcot, mert még időben megtalálták az üzenetet, és így vagy nem jöttek a Kaszások (mert megoldották, ahogy a proteanok is, Sovereign nincs, ha meg helyette másik őrködött, azt leszedték), vagy megépítették a Crucible-t, és legyőzték őket.
      3: So be it! – egyértelmű. A Catalyst, mint mondja, a Kaszások egyesített tudata vagy mifene ő. Harbinger hangját ismeri Shepard. Mint a getheknél
      4: Shepard személyisége, emlékei beépültek a Kaszások elméjébe, így tulajdonképpen Shepard irányítja őket.

      Plusz: Így már sokkal világosabb a kék-piros értelmezés.
      A kék, a paragon az, aki mindenkit meg akar védeni. Feláldozza magát, hogy megvédje a galaxist.
      A zöld egyfajta semleges befejezés, paragon-renegade szempontból. Hiszen feláldozza magát ugyan egy „nagyobb jó” érdekében, de nem azért, hogy megvédje a többieket.
      Vörös: A Kaszásokat el kell pusztítani, bármi is az ár. Akár az is, hogy a mesterséges értelmet eltörli. A renegát mindig is erről szólt, egyenesen a cél felé, félresöpörve mindent és mindenkit, aki az útjába áll.

  17. Összességében húzom a számat. Kicsit konc íze van. Mi az, hogy a Harbinger megvárja, míg mindenki felszáll a Normandyra? Hogy lehet kihozni őket onnan? Mondjuk úgy, hogy Shepard felmegy a Citadellára, közben Harbinger elfordul, mert kap pár lövést fentről, egy shuttle-lal Cortez jön, és összekaparja a többieket, akik már alig élnek (azért a Kodiak, mert a 2. részben megmondták, hogy az SR-2-vel nem lehet csak úgy lavírozni nagy gravitációban, mert kétszer akkora, mint az SR-1).
    Joker a Normandyról: Hol van Shepard?
    Követő 1: N-nem tudom…
    Követő 2: Talán feljutott. Andersont látta valaki?
    Harbinger észreveszi a szállítót, ráfordul, a két követő előtt bezáródik az ajtó, még éppen el tudják kerülni a lövést, és húznak a Normandyra. Esetleg valamilyen közjáték még a követőktől, aztán Shepard landol a Citadellán…

    A végén is furcsán jön ki, mikor abbamarad a szöveg pár kocka erejéig…

%d bloggers like this: