Home Egyéb A Mass Effect lenne a mi nemzedékünk Star Trekje?

Mass Effect és Star Trek. Mindkettő nagyon kedvelt tudományos-fantasztikus sorozat (jómagam is nagy rajongója vagyok mindkettőnek), tele érdekes helyszínekkel, szereplőkkel és lényekkel, de a hasonlóságok közel nem merülnek ki ennyiben. Meglehet, hogy a Mass Effect lesz ezen évszázad legmeghatározóbb sci-fije, akárcsak a Star Trek a XX. században…? Olvassátok el a cikket, és osszátok meg velünk, ti hogyan gondoljátok!

Jól kidolgozott történetek. Remek karakterinterakció. A galaxis sorsa. Hogy mi a közös ezekben a kifejezésekben? Két olyan sorozatot írnak le, amik nagyban közrejátszottak az őket követő generációk formálásában. Persze, hogy a Mass Effectről és a Star Trekről beszélünk. Az egyik egy magasan értékelt, jól fogyó videójáték-sorozat, a másik pedig egy több mint 40 évre visszanyúló epikus televíziós sorozat. De vajon más lenne ez a két sorozat abban a tekintetben, ahogy a közösségeiket formálja? Nem. A Mass Effect jó eséllyel pályázik a a jelen generáció Star Trekje címre.

A maga több mint 40 évével, 11 mozifilmjével és 727 sorozatepizódjával a Star Trek kétségkívül minden idők legsikeresebb sci-fi sorozata. 1966-ban kezdődött Gene Roddenberry Kirk kapitányról és az Enterprise csillaghajóról szóló történeteivel, amit manapság az Eredeti Sorozat néven ismerünk. Az következő harminc évben Kirk kapitány kalandjai egy rajzfilmsorozat, majd hat mozifilm keretében folytatódtak. 1987-ben vérfrissítésre került sor és bemutatkozott Picard kapitány és Az Új Nemzedék – akikről mellesleg 4 film készült és két spin-off sorozat a ’90-es években: a Deep Space Nine Sisko parancsnok- és a Voyager Janeway kapitány főszereplésével. 2001-ben egy viszonylag rövid életű előzménysorozat készül Enterprise címmel, amelyben Johnathan Archer kapitányt, az első Enterprise űrhajó kapitányát ismerhettük meg. Az Enterprise bukása után közel egy évtizedig síri csend volt a Star Trek háza táján, a helyét olyan fénykorukat élő sorozatok vették át, mint a Csillagkapu vagy az újragondolt Csillagközi Romboló. Star Trekből csak 2009-ben kaptunk újabb adagot – J.J. Abramstől, aki Kirk és legénysége kalandjait gondolta újra a Star Trek címet viselő filmben. Abrams következő Star Trek filmje jövőre várható.

Mivel magam is akkora sci-fi rajongó vagyok, hogy már az óvodában Star Trekeset játszottam és a transzporterről meséltem a dadus néninek (ez valóban így volt!), így amikor megjelent az első Mass Effect játék PC-re, nálam azonnali vételnek számított. Az élmény egy totális nerdgazmus volt – mintha egy Csillagközikapu Trek Háborúja Rombolóval játszanék (aki kitalálja melyik sorozatok ezek, kap tőlem egy internetes pacsit 😛). Szóval minden, amit szerettem a sci-fikben, az testet öltött a Mass Effectben. Ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy „Lehet, hogy megvan Star Trek utódja? Vajon Shepard parancsnokot hamarosan Kirk kapitánnyal fogják egy lapon emlegetni?”

Számomra három olyan dolog van, ami a Mass Effectet nemzedékünk Star Trekjévé tehetné. Az első maga a sorozat világa – az emberek, a helyszínek és az eszmék olyan mértékben ki vannak dolgozva, hogy az már akár egy lehetséges jövőkép is lehetne az emberiség számára. A második a rajongók elkötelezettsége: jó úton haladnak, hogy lekörözzék még a legelvetemültebb Star Trek fanokat is. A harmadik pedig a sorozat jövője: vajon megvan-e a potenciál a Mass Effectben, hogy akkorára nőjön, mint a Star Trek az elmúlt 40 év során?

A Mass Effect nagy érdeme, hogy nem csak bevonja a rajongókat az univerzum alakításába, hanem meg is tartja őket, ahogy olyasmivé növi ki magát, amiről kezdetben nem is álmodtak a készítők. A két megjelent és a még készülő Mass Effect játékok kidolgozottsága a történetvezetéssel, a szereplőivel és a játékbeli kódexxel már most az egész Star Trek univerzuméval vetekszik. Az átlag néző valószínűleg nem tud túl sokat a Star Trek univerzum azon történéseiről, amik nem az Enterprise fedélzetén mennek végbe, de a hardcore rajongók elolvassák a könyveket és a képregényeket is, így mindig tudják, mi folyik a galaxis négy kvadránsában. Ugyanez igaz a Mass Effectre is, azonban ezt a mai fiatalsághoz sokkal passzolóbb módon tálalja.

A Mass Effect azok által is fogyasztható, akiket leginkább a harc, az akció és a hatalmas robbanások éltetnek – ugyanis könnyedén ki lehet hagyni a párbeszédeket és a kódexbejegyzéseket; viszont a játék azokat sem hagyja cserben, akik az univerzum, a történet és a szereplők miatt játszanak – háttér információkért nem kell messzebbre menniük a játékbeli kódexnél. Lehetőség van több időt tölteni beszélgetésekkel, a kódexet böngészni, felfedezni a galaxist, megismerni a bolygókat és mellékküldetéseket csinálni. A Mass Effect egyik szépsége ebben az interaktív média platformban rejlik. Tehát nem kell felmásznod egy Wikire, hogy megismerd az előtörténetet, könnyűszerrel elolvashatod az erről szóló kódexbejegyzést vagy meghallgathatod a játékban egy szereplőtől.

Az egyik kedvenc Star Trek filmem „A kapcsolatfelvétel” címet viseli, amelyben Picard kapitány és legénysége visszautaznak a múltba, hogy megállítsák a borgokat, akik meg akarják gátolni az emberiség kapcsolatfelvételét a vulkániakkal. Az ilyesfajta sztorik jópár dolgot raknak helyre az univerzumban, illetve megalapoznak más, jövőbeli elemeket. Nagyon fontos, hogy a sztori ne csak megalapozott legyen, de hihető is. A Mass Effectben például – néhány párbeszédtől eltekintve – az emberiség első kapcsolatfelvétele egy idegen fajjal a kódexen át tárul fel. Se a Star Trekben, se a Mass Effectben nem volt túl békés az első kapcsolat – az egyikben borgok, a másikban turiánok. A sztori szerint az emberek szembekerültek a galaktikus törvényekkel, amikor is aktiválni próbáltak egy ismeretlen helyre vezető térközrelét. A militarista turiánok népe észrevette a próbálkozást lerohanta a határmenti emberi telepeket, hogy megakadályozzák további relék aktiválását. A Fellegvár Tanács közbelépése nélkül az emberiségnek nem lett volna lehetősége tovább terjeszkedni a galaxisban – vagy közbeavatkozni a Fellegvár csatájánál. (Nem rémlik? Nézzétek meg a kódexet!)

A Mass Effect fentebb említett tulajdonsága, miszerint több réteg számára is élvezhető játék, határozottan növelte az univerzum rajongói táborát. A megfelelő eszközökkel az elvetemült rajongók olyan mesterműveket, hozhatnak létre, mint az itt megtekinthető Garrus jelmez. Habár a Comic Con (ahol az idén a BioWare is részt vesz a Mass Effect 3-mal) és a hozzá hasonló rendezvények csak bizonyos franchise-ok leghűségesebb rajongóinak szólnak, a számtalan anime cosplayes, rohamosztagos, droidjelmezes, Star Trek egyenruhás emberek mellett már viszonylag nagy számban találni Shepard parancsnokokat, Talikat vagy kroganeket. De rajongónak lenni természetesen nem csak azt jelenti, hogy tucatnyi jelmezed van és átülteted a szerepjátékot a való életbe, szimplán csak élvezheted is a játékot – amire a nagyszerű játékbeli kapcsolatok, futurisztikus fegyverek, robbanások és a felfedezés élménye csak rátesznek egy lapáttal.

A ’90-es években egyidőben sugárzott Star Trek: Deep Space Nine és Voyager sorozatokra volt jellemző, hogy egyszerre csak a történet egy kisebb részével foglalkoztak az epizódok, legyen az a szereplők közti interakció, a sorozat világának bővítése, politikai viták vagy bármi más. Hogy nagyobb közönséghez szólhassanak, ezeket az elemeket megosztották a két sorozat között. A DS9 politikai, hadászati vagy gazdasági kérdésekkel foglalkozott, míg a Voyager visszatért a régi Star Trek stílushoz: a galaxis felfedezése, a szereplők közti kapcsolatok. Mint azt már számos alkalommal leírtam cikkben, a Mass Effectet úgy alakítod, ahogy kedved tartja.

Így tehát a Mass Effect-sorozatnak számos velem egykorú vagy fiatalabb rajongót sikerült becsalogatnia Shepard parancsnok világába. De mi van az idősebbekkel? Emlékszem, mi a családdal minden hétvégén leültünk a TV elé és megnéztük a Voyager aheti epizódját. Ha a sorozat tovább akar terjeszkedni, nyitnia kell az idősebb rétegek felé is. És pont ez történik manapság.

Egy viszonylag új franchise ellenére (2007-es) a Mass Effect igencsak gyorsan terjeszkedik – már bejelentettek animét, ami az ME 3 megjelenése utánra várható, valamint a Legendary Pictures megvásárolta a jogokat egy, a játékokon alapuló mozifilmhez. Habár ezekről a filmekről még nem tudni sokat, annyi ismert, hogy a mozifilm készítésében részt vesznek az ME írói és producerei – több infó várható majd a Comic Conon, ami e hónap végén esedékes San Diegóban. Ezek mellett még van három regény és négy képregény, illetve készülőben van egy negyedik könyv és egy újabb képregénysorozat is.

A Mass Effect nem csak az univerzumából építkezhet tovább, de van néhány történeti elem is, amit tovább lehet vinni, avagy az előzményeit lehetne taglalni – és ezekből több film, filmsorozat vagy regény is születhetne. Ha akciódús történetet akarunk, ott az első kapcsolat háború vagy a krogan lázadás. Ha drámát, akkor kifejthetnék a földi országok egyesülését. Shepard parancsnoknak nem lenne muszáj szerepelnie, mivel Kirk sem jelent meg az Új Nemzedékben a hetedik filmig, de akár szerepelhet is: róla is vannak elvarratlan szálak, mint például az első és a második rész közti űr, ahol mindössze csak Redemption képregény játszódik, de más nemigen foglalkozik vele.

Összegezve, a Mass Effectben megvan a lehetőség, hogy tovább terjeszkedjen, ahogy fog is a Mass Effect 3 után. Mindössze négy röpke év alatt a Mass Effect franchise-a a Star Trekével vetekedővé nőtte ki magát: hihető történettel, bővíthető és élvezhető univerzummal. Ha a BioWare az eddig megszokott módon tálalja majd a további ME részeket az átlag gamerek számára is, rendezvényeket szervez a hardcore rajongóknak és tovább bővíti a rajongói táborát filmekkel és könyvadaptációkkal, borítékolhatja, hogy a Mass Effect nem csak mi nemzedékünk Star Trekje lesz – hanem a mi korunké.

Kirk. Picard. Shepard?

Hasonló cikkek
0 6205

0 2605

11 Hozzászólások to this post
  1. Tényleg nagyon jó kis írásra sikerült! Elismerésem!
    Úgy gondolom, Shepard Parancsnok méltó utóda lesz, Kirk-, és Picard Kapitányoknak.
    Sőt, még hozzá teszem Adama Admirálist is.
    A Mass Effectben megvan minden, ami fent említett sorozatokban is megvolt. Akció, küzdelem, felfedezés, érzelmek, barátságok születése, szakadása, szövetségek alakulása stb.

    Métón hívhatjuk a Mass Effectet a MI Nemzedékünknek!

    Ki tudja, talán a közeljövőben az emberiség tényleg forradalmi áttörést fog elérni!

  2. Szerintem is a Mass Effect lesz a mi korunk Star Trek-je. S szerintem még jobb is lesz, ugyanis a Mass Effect nem követte el azt a hibát, amit a Star Trek és a Star Wars. Nincs tömérdek fajjal telerakva a történet. Ráadásul egy másik hiba sem tűnik fel. Az idegen fajok nem kiköpött másai az embernek.

    És ezt csak megjegyezném, hogy elég érdekes, hogy a két történetbe mennyi közös elem fedezhető fel.

    Fellegvár: Föderáció
    Kaszások: Borg
    És talán még a Krogan és a Klingon.

  3. Mivel szabad vélemény nyilvánítás van, ezért én is elmondom a véleményemet.
    Nem szeretnék senkit megsérteni, de nekem a Mass Effect-en kívül még 2 olyan sci-fi világ tudta megmozgatni a fantáziámat, hogy képes legyek bennük elmerülni, ez pedig a Star Wars, és a Warhammer 40K volt eddig.
    Valamiért engem se a Battlestar, se a Csillagkapu, se a Star Trek nem tudott lekötni.
    Talán mert utóbbiban nem láttam semmi mást az olyan részleteket kivéve, amelyekben mindig ugyanazon a helyszínen csinálták ugyanazt a dolgok: dumáltak. Meg úgy a képi világa sem volt olyan vonzó számomra semelyiknek sem. (Lehet, hogy túl válogatós vagyok ilyen téren…)

    A Mass Effect-et nem hasonlítanám más sci-fihez, de azt elismerem, hogy korunk egyik meghatározó tudományos-fantasztikum világát alkották meg a BioWare-s srácok -és csajok.
    A kidolgozottsága, hangulata, a játékos „hatalma” a történet felett.
    Jó kivitelezés, jól gyarapodó rajongói tábor.
    Viszont én valamiért nem örülnék annak, ha a tévés-sorozatok közé „süllyedne”, maradjon meg inkább a színvonalas játékoknál, esetleg egy-két filmnél, ami persze nem a „trilógián” alapulna, nehogy élményromboló hatása legyen.

    Mostanság viszont vmiért inkább fantasy hangulatom van, ezért én speciel a Dragon Age 2-vel tudok jól elszórakozni. http://www.youtube.com/watch?v=XIdIDK_dIoE

    Egy szó, mint 100: Alkoss egyedit, ez lehet, hogy megosztja majd a népet, de biztos maradandó nyomot hagy maga után.

  4. Sziasztok!

    Személy szerint, Én „Commander Shepard” hozzászólásával értek egyet, persze tény hogy vannak hasonlóságok a Star Trek és a Mass Effect között, de szerintem ennek oka, hogy mindkét etalon a klasszikus hős témát dolgozza fel. (lásd.: valami, v. valaki veszélyezteti a világ sorsát (borg vs. kaszás), és a semmiből jön valaki/valakik, aki megmenti majd azt, miközben bekapcsolódnak szerelmek, politikai szálak, kisebb-nagyobb kalandok,stb.) Ezzel persze semmi gond, néha a klasszikus recept éppoly jól és hatásosan megállja a helyét még ma is, legyen akármilyen régi.
    De Én is inkább az új, kissé „realisztikusabb” hősfigurákat, történeteket kedvelem, ahol a főszereplők inkább emberek, mint tökéletes mintafigurák (nem a Star Trekkre értettem). Eddig nem említette senki, de a Babylon 5-is egy sikeres sorozat volt. Személy szerint a kedvencem. És bár Sheridan nem kifejezetten katona figura volt, Shepard morális (paragon) döntései sok hasonlóságot mutatnak az előbbivel.
    Na de a lényeg. Én sem örülnék ha az ME lesüllyedne, holmi b.kat. anime sorozattá, vagy bugyuta filmecskék tömkelegévé. Ami igazán kiemelheti, bővítheti az még több könyv, na és persze újabb, igényes, jól átgondolt játékok.
    Én személy szerint nem szeretném a korunk Star Trek-ének nevezni, hanem csak simán „A MASS EFFECT” trilógia és pont.

    + alien lezbi románc, na ilyet se láttunk még 😛

  5. + Egy lehetséges ME 3 sztori:

    Shepard parancsnok hagyja a földet, a tanácsot, meg a többi fajt és inkább rátelefonál Kirk kapitányra, hogy adja meg a BORG kollektívának a kaszások címét. Aztán nem lesz más dolga, mint hátradól és a kabinja ablakából nézi, ahogy azok ketten csépelik egymást.
    Érdekes csata lenne az biztos…

  6. Ismét egy jó kis írás, köszönjük.
    De.
    Soha nem kedveltem a Star Trek-et, nem jött be a világa, ez van. Én azonban eléggé nehezen fogadtam be kisebb koromban a Star Wars után más sci-fi filmeket, sorozatokat, könyveket, stb..
    Ilyen volt például a Csillagkapu, amit eleinte nem nagyon kedveltem, aztán elkezdtem nézni, és nagyon megtetszett a sorozat, a mai napig az egyik kedvencem a CSK-1 kalandjait elmesélő sorozat, de az Atlantisz is nagyon tetszett, pedig azt sem kedveltem először, mert rossz volt, hogy a jól megszokott csapat helyett újak vannak.

    Aztán játékfronton említhetném a Mass Effectet, mert amikor 2008-ban a GameStar címlapján volt a játék, az újságban pedig róla teszt, engem nem nagyon érdekelt, mert akkor is leginkább a Star Wars világához hasonlítottam (eléggé tévesen, szerintem), aztán azt hiszem olyan 1-2 évre rá, amikor megrendeltem több játékot is, akkor gondoltam megér 2000Ft-ot, legfeljebb majd porosodni fog a polcon, ha nem tetszik, 2K-t csak megér, mert a GameStar-ban is 94%-ot kapott…

    Először, mikor feltelepítettem a vásárlás után kb. 2-3 hónap után a játékot, eleinte nem nagyon tetszett, mert addig leginkább FPS-ekkel játszottam, itt pedig még beszélgetni is kellett…ez nem nagyon jött be először. Aztán ahogy egyre izgalmasabb lett a sztori, úgy szippantott magába egyre jobban a játék, az első rész végigjátszása után pedig már tűkön ülve kerestem minden információmorzsát a második részről, amit már a megjelenése napján megvettem gyűjtői kiadásban.

    amúgy egyetértek az írással, szerintem is lehetséges, hogy a Mass Effect világa lesz a meghatározó sci-fi univerzum az elkövetkezendő években, de remélem hogy minden médiában (gondolok itt további játékokra, könyvekre, filmekre, meg minden másra) magas szinten lesznek a kivitelezések, mert ez a sorozat nem érdemelné meg azt, hogy kiszipolyozzák és tönkretegyék, mert a rajongók közül sokaknak már a második rész egyszerűsítése sem tetszett annyira, a fizetős dlc-k pedig még annál is többek ellenszenvét váltotta ki. De sajnos a kiadót főleg a pénz és a minél nagyobb bevételek érdeklik, de remélem, hogy a BioWare meg tudja azért védeni az egyik (ha nem a)legnagyobb címét.

    Elnézést a hosszú írásért..

  7. Na jó, ide sorolhatjuk a B5-öt is. Sheridan katona volt, csak a körülmények csináltak belőle kormányzót.
    Lássuk csak a Babylon 5 a Fellegvár, a Centaurik mondjuk a Turiánok, a Minbarik legyenek az Asarik, és Narnok pedig a Kroganok.
    Az Árnyak pedig a Kaszások!
    Az el nem kötelezett világok ligája meg a többi fellelhető faj.

    Szóval lehet párhuzamot vonni.
    Az viszont tényleg nem lenne jó, ha sorozatként visszaesne a népszerűsége.
    Kezdetben a Clone Wars anim sorozathoz sem fűztem nagy reményt, és ugyanígy voltam Stargate Atlantisszal is, de mégis jóra sikeredett. Legalábbis szerintem.

  8. Én olvastam ezt az eredeti angol bejegyzést. A fordítás nagyon jól sikerült, és azt kell mondjam egyetértek a cikk írójával.

    Mikor kis srác voltam tátott szájjal néztem a Star Trek-et, a Csillagközi szökevényeket, vagy a nálunk csak később vetített és méltatlanul elfeledett Andromedát. Mindig is egy olyan játékról ábrándoztam, ahol maga a játékos lehet az a kapitány, aki legénységével különböző kalandokba keveredik.

    Azt hogy trónfosztás történhet-e, azt vitatnám, jóllehet én is nagy rajongója vagyok a sorozatnak. A Star Trek mindig is Star Trek marad, ám a Mass Effect videójáték trilógia léte ellenére azon az úton halad, amin korábban csak a Star Trek vagy az inkább fi, mint sci Star Wars: Jól kidolgozott világával már Franchise-t teremt.

    Remélem, nem a harmadik rész lesz az utolsó. Kár lenne érte.

  9. Szerintem meg teljesen jogosan teszi fel a kérdést a cikk. Annak ellenére, hogy a Star Trek valóban egy sok sorozatból, és még több filmből álló sci-fi sorozat, míg a ME egyelőre egy két részből álló játék, amelynek milliók várják a befejező epizódját, mégis átveheti a helyét. Mint sokan írták már, én kevésbé szeretem a Star Treket, sokkal inkább a Star Warsot, de ez mellékes kérdés. Vagy talán az is, hogy mennyire tekinthető egy 1966-os sorozat az én korosztályom sorozatának( most 25 éves vagyok). De sztem itt elsősorban az utánunk jövőkre gondolnak. Hiszen egy most 10 éves gyerek lehet, hogy még nem érti igazán az egész ME sorozatot, vszeg nem is játszik vele. De 10-15 év múlva, amikor már lehet, hogy több könyv, film és játék is készült ebben az univerzumban, mint amit el tudnánk képzelni, akkor egy 2005-ben született fiú, vagy lány könnyebben tud majd azonosulni ezzel a világgal, mint mondjuk egy Patrick Stewartos, 1987-es sorozattal.

%d bloggers like this: